Bursa Osmanlı medeniyeti için oldukça önemli bir yerleşim ve idari yeri olmasının haklı gururunu günümüze uzanan sayısız tarihi eserle yaşatmaktadır. Çinileri ile göz kamaştıran Bursa Yeşil Camii, Ulu Camii, ülkemizde başka örneği olmayan dünyada da Floransa, Venedik ve Lofça’da bulunan 4 çarşılı köprü ve birçok Osmanlı eserinin yanısıra çevre çoğrafyası ile de önem taşır. Uluabat gölü kıyısında yer alan küçük balıkçı köyü Gölyazı; yemyeşil bahçeleri, Rum evleri, tarihi ile güzel belde Trilye. Dört ayrı medeniyete başkentlik Unesco Dünya Mirası aday listesinde yer alan İznik, tarihi, doğası ve çini üretimi ile sizlere güzel saatler yaşatacaktır…
1. GÜN, CUMA: İZMİR – BURSA
Sabah saat 07.00 Fahrettin Altay Pamukkale Seyahat önü, saat 07.20 Alsancak Lozan Meydanı Fuar önü, saat 07.40 Karşıyaka Yunuslar Mavikule önü ve saat 08.00 Bornova Ege Üniversitesi Kampüs Kavşağından hareket ile yolculuğumuza başlıyoruz. Yolda verilecek (ekstra) kahvaltı molasının ardından Manisa, Balıkesir güzergahı üzerinden Bursa’ya doğru yol alıyoruz. Öğle saatlerinde Bursa’ya varıyoruz. İlk olarak Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesini geziyoruz. Şair Ahmet Paşa Medresesi içinde yer alan müzede Anadolu Folklor Vakfı Anadolu-Folklor-Vakfı » | Bilgikurucu üyelerinden Esat UlumayEsat-Ulumay » | Bilgi’ın 40 yılda topladığı 18 değişik koleksiyonu sergilenmektedir. 17. yüzyıla kadar uzanan Osmanlı Anadolu ve Rumeli’sinden 70 kıyafet ve 400 parça takının bulunduğu müzede ayrıca Türk kahvesi, hamamı, atçılığı ile ilgili malzemeler, silah, bıçak, kılıç, boncuk türü eşyalar sergilenmektedir. Emir Sultan Külliyesi, Süleyman Çelebi Türbesi’ni, Yeşil Türbe, Orhan ve Osman Gazi Türbeleri, Tophane, I.Murat Cami ve Türbesi’ni gezerek bilgi alıyoruz. Bursa Kent Müzesi ve Ulu Cami’yi geziyoruz. Koza Han ve çevresinde yapacağımız gezi sonrası otelimize yerleşme. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
2. GÜN, CUMARTESİ: BURSA – İZNİK – MUDANYA – TRİLYE – GÖLYAZI
Kahvaltı sonrası tarih boyunca önemli bir konuma sahip olan ve kısa sürelerle de olsa üç imparatorluğa başkentlik yapan İznik'e hareket. Önce Sancaktari Tepesi’ne gidiyoruz. Kenti kuşbakışı izleyebildiğimiz tepede rehberimizin vereceği detaylı bilgiler eşliğinde kentin geçmişine yolculuk yapıyoruz. Ardından surlarla çevrili kente Lefke Kapısı’ndan giriş yapıyoruz. İznik'in sembolü olan ve ismini minaresindeki eşsiz çinilerinden alan Yeşil Cami, günümüzde İznik Müzesi olarak kullanılan Nilüfer Hatun İmareti, İznik'te inşa edilen ilk cami olan Özbek Cami, Roma döneminden kalan antik tiyatro gezeceğimiz yerlerden bazıları. Göl kıyısında vereceğimiz öğle yemeği ( ekstra - yayın balığı tavsiye edilir ) molasından sonra İznik adıyla bütünleşen çini sanatının yapımı hakkında bilgi almak ve alışveriş için Çiniciler Çarşısı'na gidiyoruz. İznik’teki son durağımız Bizans döneminden kalan Ayasofya Kilisesi olacak. Bu keyifli gezilerin ardından birbirinden güzel konakları bulunan Mudanya’ya hareket ediyoruz. İlk durağımız tarihi Mudanya mütarekesinin imzalandığı Mütareke Evi Müzesi olacak. Osmanlı evlerinin en güzel örneği Tahir Paşa Konağı’nı, Kumyaka Kilisesi’ni, tarihi istasyon binasını görüyor ve rehberimizden bilgiler alıyoruz. Kısa bir yolculukla Mudanya’nın yazlık yerlerinden İtalyan sahil kasabalarını anımsatan, kiliseleriyle ve zeytiniyle ünlü (Zeytinbağı) Trilye’ye varıyoruz. Bu şirin sahil kasabasında Ruhban Okulu, eski Rum evleri, Kemerli kilise ve Fatih Camii’sini görüp belirlenen saatte Bursa gezimizin son durağı Uluabat Gölü üzerindeki bir adaya kurulmuş olan Gölyazı Köyü’ne hareket. Antik çağda adı Apolyont olan köyün Arnavut kaldırımlı dar sokaklarından ilerleyip, köy meydanında bulunan 450 yıllık "Ağlayan Çınar" olarak adlandırılan asırlık çınarın altında yorgunluk çaylarımızı içiyoruz. Arzu eden konuklarımız, gölde tekne turu yapabilirler. Tarihi kent duvarları arasında yürüyüş yaptıktan sonra Bursa’da bulunan otelimize dönüş. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
3. GÜN, PAZAR: BURSA – ULUDAĞ (SARIALAN) – İZMİR
Kahvaltı sonrası belirlenen saatte otelden ayrılıyor ve özellikle kış sezonunda Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden binlerce turistin geldiği Uludağ kayak merkezine çıkacağız. İlk olarak oteller bölgesine gidiyoruz. Burada vereceğimiz serbest zamanda; arzu edenler sıcak şaraplarını içecek veya kayak, kızak, Snovboard yapabilecek. Daha sonra Sarıalan’a geliyoruz. Karlar üzerinde mangal keyfi (ekstra) yapıyoruz. Akşam saatlerine doğru artık dağdan ayrılış zamanı. Dönüş yolunda tarihi İnkaya Çınarı’nda çaylarımızı içip Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti, çarşıları, camileri ve türbeleriyle hala geleneğini korumuş kentimiz Bursa’ya veda ederek dönüş yolculuğumuza başlıyoruz. Susurluk, Balıkesir güzergahı üzerinden yolda verilecek molalar sonrası gece geç saatlerde İzmir’e varış ve turumuzun sonu. Bir başka gezimizde buluşma dileğimizle sizlerle vedalaşıyoruz.