1.GÜN : VAN – HOŞAP – BAŞKALE – VANADOKYA (Peri Bacaları) - YÜKSEKOVA
Saat 04.30 de İzmir Adnan Menderes Havaalanı’nda Sun Express havayolları kontuarında buluşma. Saat 06.10 da Van’a hareket. Saat 08.15 de Van’a varış. Rehberimiz ve aracımızla buluşma. İlk olarak Van’ın yöresel mutfak ve tatlarından oluşan Van kahvaltımızı yapıyor (ücrete dahildir) ve Urartular’ın en önemli dış kalelerinden olan Hoşap Kalesi’ne hareket edeceğiz. Kale gezimiz sonrası, Van’ın Başkale ilçesinde Yavuzlar Köyü’nde, volkanik Yiğit Dağı'nın püskürttüğü kayaçların, yağmur sularının ve rüzgarın aşındırmasıyla ortaya çıkardığı peri bacalarını göreceğiz. Yöre halkı tarafından "Vanadokya" olarak adlandırılan ve her yıl özellikle yaz mevsiminde çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan peri bacaları, son yıllarda yağışların etkisiyle ortaya çıkan, metrelerce uzunluktaki çok sayıda tünel ve mağarayla da dikkat çekmektedir. Zap Suyu’nun oluşturduğu vadi ve kanyonlar ile yine en büyük vadisi Yüksekova’dan geçen Zap nehrinin bir kolu olan Nehil ırmağının sunduğu görsel şölen ve fotoğraf molaları ile Yüksekova ilçesine hareket. Otelimize gidiş ve yerleşme, akşam yemeği ve konaklama.
2.GÜN : YÜKSEKOVA - ŞEMDİNLİ – ZAP VADİSİ - Devrimci Gençlik Köprüsü – ( Cennet - Cehennem Vadisi – Kırıkdağ Köyü ) HAKKARİ
Kahvaltı sonrası otelimizden ayrılıyoruz. Araçlarımıza yerleşip yakın zamanda bir turizm merkezi olarak ünlenmeye başlayan, cevizi, balı ve tütünü ile ünlü Şemdinli'ye hareket. Şemdinli’de göreceğimiz yerler arasında Kelat Sarayı, Şemdinli Taş Köprüsü ve Kayme Sarayı olacaktır. Buradan Hakkari’ye hareket ediyoruz. Hakkari'ye 20 kilometre mesafede Zap Suyu üzerinde 1969 yılında Deniz Gezmiş ve arkadaşları adına yaptırılan ve 1999 yılında bombalanarak yıkılmasının ardından Yazar Cezmi Ersöz'ün koordinasyonunda toplanan bağışlarla yeniden inşa edilmiş Devrimci Gençlik Köprüsü’nü görüyoruz. 70 metre uzunluğundaki asma köprü, 2010 yılının Ekim ayında çeşitli sanatçılar, aydınlar, Türkiye'nin çeşitli illerindeki üniversitelerden gelen öğrenciler ve çok sayıda kişinin katılımıyla açılmıştır. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anıyoruz. Buradan Keyifli bir günün ardından Hakkari’deki otelimize yerleşme. Akşam yemeği ve konaklama.
3. GÜN : HAKKARİ - ÇUKURCA – ŞIRNAK - CİZRE
Kahvaltı sonrası belirlenen saatte otelden çıkış işlemlerimizi yapıyoruz. Hakkari şehir turumuzda ilk olarak 18 yy.da bölge yöneticilerinden İzzetin oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılan Hakkâri’nin tek anıt yapısı çift katlı ve kanatlı, açık avlulu düz damlı medreseler grubuna giren Hakkari Meydan Medresesi gezilecektir. Hakkâri denince akla ilk gelen akarsu şüphesiz ki Zap Suyu’dur. Zap suyu Çukurca İlçesi’nin batısından Irak topraklarına geçer. Başkale Hakkâri, Van, Yüksekova, Örmeta ve Kunin'in sınırlarını belirler. Yağmur, kar ve buzul sularıyla beslenen Zap Suyu’nun ilkbahar ve yaz debisi yükselir. Zap Vadisi üzerinden Çukurca’ya hareket ediyoruz. Akarsuyun içinden aktığı vadinin görsel açıdan ortaya koyduğu şekiller de tam bir açık hava müzesi durumundadır. Ayrıca, Zap Suyu boyunca gelişmiş dik ve derin vadiler hem seyir hem görsel sunumu açısından oldukça zengindir. Vadi boyunca şelaleler endemik bitkiler görmemiz mümkün olabilecek. Çukurca’da, Çukurca Kalesi ve çok katlı taş evleri görecek ve resimleyeceğiz. Öğle yemeğimiz yöresel yemeklerden oluşacak. Çukurca’dan Şırnak’a hareket ediyoruz. Yolumuz üzerinde Irak sınırına bakan sarp dağların panoramasında ve eski kervanların izinde yol alıyoruz. Haşin dağlık bölgelerden geçerek Şırnak üzerinden Cizre’ye hareket ediyoruz. Ulu Camii, Cizre Kent Surları, Cizre Müzesi (Asur, Babil, Med, Guti Memlük, Abbası, Selçuklu, Azizan, Zengi, Rum ve Osmanlı eserlerinin sergilendiği müze) gezilerimizi yapıyoruz. Kesikbaş Yatırı, 9 Kırmızı Medrese, Cizre Ulu Camii görülecek yerler arasında bulunmakta. Zap Suyu Vadisi doğal peyzajın en renkli olduğu mekânlardan biridir. Özellikle yamaçlardan yuvarlanarak düşen kaya parçalarının oluşturduğu doğal köprüler şeklindeki oluşumlar, yöre halkı tarafından Şeytan Köprüleri olarak anılır ve vadiye ayrı bir güzellik katarlar. Vadinin Hakkâri/Irak sınırı arasında kalan bölümü çok özgün bir güzelliğe sahiptir. Cizre’deki otelimize yerleşme. Akşam yemeği ve geceleme
4. GÜN : CİZRE - ERUH - SİİRT – TILLO - BOTAN VADİSİ - BİTLİS – VAN
Sabah otelde alacağımız kahvaltının ardından Cizre’de, Ulu Camii, Cizre Kent Surları ve Cizre Müzesi’ni (Asur, Babil, Med, Guti Memlük, Abbası, Selçuklu, Azizan, Zengi, Rum ve Osmanlı eserlerinin sergilendiği müze) görecek ve Eruh üzerinden Siirt’e hareket edeceğiz. Şehir turumuzun ardından kente özgü büryan kebabı yiyecek ve Tıllo üzerinden Bitlis’e hareket edeceğiz. Güzergahımız üzerinde Rahva düzlüğünde bulunan El-Aman Kervansarayı, 16yy. da yapılmış Hüsrevpaşa Hanı’nı görecek ve bilgi alacağız. Dağlar arasındaki Bitlis’e giriyoruz. Şarkısı ve türküsü ile ünlü Bitlis’teyiz. Bitlis ve “5 minare hikayesi”ni bilirsiniz. Ulu-Meydan, Gökmeydan, Şerefiye Camiileri. Yükseklerde Büyük İskender’in komutanı Bedlis’in yaptırdığı Bitlis Kalesi’ni. Islahiye Medresesini, Eski Belediye Binasını, pazar yeri ve çarşısını görecek ve nihayet Van’daki otelimize yerleşeceğiz. Akşam yemeği ve konaklama.
5. GÜN: VAN - İZMİR
Güzel bir Van kahvaltısı sonrası otelimizden ayrılıyoruz. Panoramik Van turumuz sonrasında Van’ın yerel ürünlerinden satın almanız için serbest zaman. Havalimanına transfer Sun Express HY ile saat 18.15 de İzmir’e hareket ediyoruz. Saat 20.40 da İzmir’e varış ve turumuzun sonu.