Şah Abbas'ın görkemli başkenti İsfahan'dan Fars kültürünün kalbi Şiraz'a, modern İran'ın hareketli kenti Tahran'dan dolambaçlı sokakları ve kerpiç evleri ile Yezd'e unutulmaz bir yolculuk... İlk Pers devletinin başkenti Persepolis'in kalıntılarını, kutsal şehir Quom'u, İran'ın en eski köylerinden Abyaneh'i, en eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış sevimli vaha kenti Kaşan’ı Pastoral Tour ayrıcalığı ile keşfetme imkânını kaçırmayın…
1.GÜN, Cumartesi : İZMİR - İSTANBUL - ŞİRAZ
Saat 15.00 de Adnan Menderes Havalimanı’nda buluşma. Bilet ve pasaport işlemlerinin yapılması. TK2327 sefer sayılı uçak ile 16.55 de İstanbul’a uçuş. 18.10 da İstanbul Havalimanı’na varış ve TK884 sefer sayılı uçak ile saat 20.40 da Şiraz’a hareket. 00.55 de Fars eyaletinin başkenti Şiraz’a varış. Otelimize yerleşme. Geceleme Şiraz’da.
2. GÜN, Pazar : ŞİRAZ
Kahvaltı – Şiraz; eski eserleri ve bozulmamış kent dokusu, çevresindeki bağlarıyla ve ünlü şaraplarıyla İran'ın en güzel ve en çok turist çeken şehirlerinden birisidir. Yüzyıllar boyunca bir kültür ve sanat şehri olarak bilinen Şiraz aynı zamanda tarihi eserler, şairler, filozoflar, savaşçılar, krallar, orkideler portakallar ve güller şehri olarak bilinir. Şiraz'da yapacağımız şehir turunda; Öncelikle Nazır El Mülk Camii (Pembe Camii ) geziyor ve bilgi alıyoruz. Şahı Çerağ Türbesi ( Işıklar Şahı ), İran’ın ünlü şairlerinin mezarlarının da bulunduğu Hafız Müzesi gezilecektir. Kerim Han Zend Kalesi ( dışardan ), Khan Medresesi, Kapalıçarşı, Moshir Kervansarayı, Vekil Ulu Camii ve Hamamı gezilip görülecektir. 1760 yılında yapılan Vekil Pazarında serbest zaman. Vekil Pazarının içerisinde İran el sanatlarının satıldığı ürünler de bulunmaktadır. Akşam yemeği sonrası geceleme otelimizde.
3. GÜN, Pazartesi :ŞİRAZ-PERSEPOLİS (Unesco) -NAKŞI RUSTAM (Unesco) - PASARGADAE (Unesco) - YAZD (470 Km.)
Sabah kahvaltımızın ardından saat 08.00 de otelimizden ayrılıyoruz ve ilk olarak Persepolis antik şehrine gidiyoruz. Bir saatlik yolculuktan sonra Persopolis şehrine varıyoruz, Kent, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Burası eski dönem antik kentler arasında sıra dışı bir yerleşim alanıdır. Bugün, burada Büyük Merdivenler, Apadana Sarayı, hükümdarların önemli politik kararları verdiği Tripylon, Haremsara Müzesi, Hazine ve Yüz Sütun Sarayı’nı ziyaret ediyoruz. Persepolis'teki ziyaretlerimizin ardından Nakş-ı Rüstem antik şehrine ( UNESCO Kültür Mirası ) gidiyoruz. Burada Akameniş krallarına ait 7 mezar bulunmakta ve devasa kaya oymaları yer almaktadır. Bu eserler karşısında etkilenmemek mümkün değil. Sonraki durağımız, Antik Pasargade olacak. Şehir ziyaretimiz sonrasında yolculuğumuz 3 kilometre daha ileride Nekropolis veya Naqşirostam adiyla meşhur olan Pers impratorlarının mezarları olacak. Antik kent Passargard UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almaktadır ve burada Büyük İskender’inde ziyaret ettiği Büyük Cyrus’un anıt mezarı bulunmaktadır. Yaklaşık 3 saat sonra Abarkuh köyüne uğruyor ve 3500 yaşındaki anıt Andız ağacını da fotoğraflıyoruz. Akşam saatlerinde Yazd’daki otelimize giriş yapıyor ve akşam yemeğini otelimizde alıyoruz. Geceleme otelimizde
4. GÜN, Salı : YEZD (UNESCO)
Sabah kahvaltısı sonrası yapacağımız Yezd şehir turunda görülecek yerler arasında; XIV. yüzyılda inşa edilen ve kendine has bir mimari sergileyen Jameh-Cuma Mescidi, yeşilliğin bulunmadığı labirent sokaklardaki yüksek duvarlı kerpiç evleriyle, asırlardır sadece toprak rengi sergileyen ilginç Fahadan Mahallesi bulunmaktadır. Ayrıca XIX. yüzyılda inşa edilen ve geleneksel kapıları renkli camları girintileri ve havalandırma-soğutma için kullanılan çok sayıda rüzgar kuleleri olan badgirleriyle, İran’ın en iyi korunmuş evlerinden biri olan Han-ı Lari, XII. yüzyılın başlarından kalma On İki İmam Türbesi anlamına gelen Maghbarah-ye Davazdah Emam ve hemen yakınındaki derin bir kuyu olan Zenden-e Eskandar yani İskender’in Zindanı görülecektir. Zerdüştlerin 3000 yıldır sönmeyen kutsal ateşinin yandığı, 1939 yılında taşınan Ateşgede Tapınağı’nı ziyaret edeceğiz. İhtişamlı kapı ve minarelere sahip Emir Çakmak Kompleksi’nden sonra 250 yıllık geçmişe sahip Yezd’in en yüksek badgir-rüzgar kulesinin bulunduğu Devletabad Bahçeleri de göreceğimiz yerler arasında. Turumuzun ardından otelimize dönüyoruz. Akşam yemeği ve geceleme otelimizde.
5. GÜN, Çarşamba : YEZD - MEYBOD - ISFAHAN ( 320 Km.)
Kahvaltı sonrası İsfahan’a gitmek üzere otelimizden ayrılıyoruz. Yol üzerinde bulunan Meybod şehrine uğruyoruz. Meybod en az 1800 yıllık bir tarihe sahiptir. Şehirde kervansaray, Safeviler döneminden kalma bir buz evi, Narin Kalesi ( Dışardan ) 300 yıllık posta evi gezilecektir. Yezd-Isfahan yollarının kavşağında bulunan ve dokumacılıkla tanınan Naiin’dekinden farklı bir mimari plan sunan Mescid-i Cuma gezilecektir. XI. Yüzyıldan itibaren Selçuk Hanedanı döneminde İsfahan ve Kazvin’deki gibi Ardistan’da da yeni bir cami mimari planı ortaya çıkmıştır. Bu planın en önemli yeniliği ise kubbeli ana mekan ile sonradan İran camilerinin karakteristiği haline gelen 4 eyvanlı iç avludur. Akşamüstü saatlerinde Zagros sıradağlarının eteklerinde uzanan muhteşem İsfahan’a varış. İsfahan şehir turunda Şeyh Abbas’ın 1602 yılında yeni başkenti dekore etmek için yaptırdığı ve Pekin’deki Tiananmen Meydanından sonra dünyanın en büyük 2. Meydanını göreceğiz. Bu meydanı süsleyen İmam Camii, Şeyh Lutfullah Camii, Ali Qapu Sarayı görülecek yerler arasında olacak. Otelimize yerleşme akşam yemeği dışarda ve geceleme.
6. GÜN, Perşembe : ISFAHAN
Kahvaltı. İsfahan ülkenin üçüncü büyük kenti aynı zamanda tarihi ve mimari açıdan bir Selçuklu ve Safevi başkentidir. 1051’de Rey’den sonra Selçuklu İmparatorluğu’nun üçüncü başkenti olmuş, Melikşah döneminde de nakış nakış işlenmiştir. 2012 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki yerini almıştır. İsfahan şehir turumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Selçuklu Ulu Cami ( Unesco) , Şehrin en eski camisi olan Hakim Camii, bir mimarlık şaheseri olan Kırk Sütunlu Saray ( Unesco), Ali Kapı (Devlet Kapısı - Unesco), Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı), Şeyh Lutfullah Camii gezilecektir. Öğle yemeği sonrası, Ermeni semti ve Vank Kilisesi, antik dönem köprüleri, 33 Köprüsü, Khacu Köprüsü ve 2 km. uzunluğundaki tarihi 17.yy. kadar uzanan Kapalı Çarşıda serbest zaman veriyoruz. Arzu eden konuklarımız ile ünlü İran halıları hakkında fikir edinmek için halı satış merkezine de gideceğiz. Akşam yemeği dışarda ve geceleme otelimizde.
7.GÜN, Cuma: ISFAHAN - ABYANEH - KASHAN - QUOM - TAHRAN ( 370 Km)
Kahvaltı – Isfahan’dan ayrılıyoruz. Yol güzergahında Abyaneh Köyünü göreceğiz. İran’ın en eski köylerindendir. 2500 yıl kadar önce var olduğu biliniyor. Kaşan ve İsfahan arasındaki Karkas Dağı’nın kuzey-batı yamacında yer alan bu antik köy, İran’ın yaşayan bir müzesidir ve yüzyıllarca değişen kurallara, hanedanlara ve Pers krallıklarına rağmen kültürel mirası, gelenekleri ve eşsiz güzelliği ile korunmuştur. Kebir Çölü’nün kıyısındaki vaha şehir Kaşhan’a hareket. Kaşhan da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş, Şah Abbas adına tasarlanan, içinden şırıl şırıl suların aktığı turkuaz havuzlar, 500 yıllık sedir ağaçları ve çiçek açma zamanı geldiğinde etrafı mis gibi portakal çiçeği kokan portakal ağaçlarıyla dolu Fin Bahçesi’ni, muhteşem tarihi yapılarıyla, orjinalini koruyan kent dokusuyla seramik ve çini işleri, ipek ve yün halıları, gül bahçeleri ve gül suyu ile ünlü bu eski şehrin çarşılarında serbest zaman vereceğiz. İkinci durağımız Quom şehri olacak. Varışımızla birlikte Quom şehrini tanıtan turumuza başlıyoruz. Quom, İran’ın güneyinde yüksek çöllük bölgede yer almaktadır ve tarihi İpek Yolu şehirlerinden biridir. Bu antik şehir UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Tarihi 2000 yılından eskiye giden ve Sasani stilinde çamur tuğlaların kullanıldığı Quom şehri günümüzde dahi arkeologların nasıl ve ne zaman inşa edildiği konusunda net fikirlere sahip olmadığı bir şehirdir. Şehrin inşaatında kullanılan yapı malzemeleri laboratuvarlarda yeniden imal edilerek eski doku yeniden ayağa kaldırılmaya çalışılmaktadır. Şehir turumuzun ardından Tahran’a hareket ediyoruz. Otelimize yerleşme, akşam yemeği ve geceleme
8. GÜN, Cumartesi : TAHRAN
Kahvaltımızın ardından Kaçar Hanedanı’nın kurucusu Ağa Muhammed Han’ın XVIII. yüzyılda başkent ilan ettiği Tahran’ı gezeceğiz. Turumuz sırasında tüm ülke tarihine ışık tutan ve eşsiz bir koleksiyon barındıran Arkeoloji Müzesi, Kaçar Hanedanı’nın Avrupa saraylarından etkilenerek yaptırdığı Golestan Sarayı ( UNESCO), Reza Abbasi Müzesi, (Müzenin adını Safevi dönemindeki sanatçılardan Reza Abbasi'den alır.) Şehir gezimiz sonrası Kapalıçarşıda serbest zaman. Akşam yemeği ve geceleme otelimizde.
9. Gün, Pazar: TAHRAN
Kahvaltı, tam gün Tahran gezimize devam edeceğiz. Sad - Abad Saraylari, Ulusal Halı Müzesi, Cam ve seramik müzesi gezimizden sonra, Yeni Tahran gezilecektir. Tahran’ın Kapalı çarşısında serbest zaman vereceğiz. Akşam yemeği sonrası Havalimanına transfer.
10. Gün, Pazartesi: TAHRAN – İSTANBUL – İZMİR
Saat 01:30 da havalimanına transfer. TK873 sefer sayılı uçak ile 04.35 te İstanbul’a hareket. 07.40 da İstanbul’a varış. TK2316 sefer sayılı uçak ile saat 09.00 da İzmir’e uçuş ve saat 10.15 de İzmir’e varış ve turumuzun sonu.