1.Gün: Hareket ; 29.09.2025 İzmir _ Tiflis
Akşam saat 22.00 de Adnan Menderse Havalimanı Dış Hatlar Sun Express kontuarında buluşma, check-in işlemleri sonrası saat 23.30 da Tiflis’e hareket. Uçuş süresmiz 2 saat.25dk.
2. Gün : 30.09.2025 ; Tiflis Avrupa Meydanı – Milenyum Köprü - Narikala Kalesi - Rustaveli Bulvarı - Özgürlük Meydanı - Aziz George Heykeli - Opera Binası - Rustaveli Tiyatrosu - Cumhuriyet Meydanı David Sarajishvili konyakları – Gürcü Gecesi
Gürcistan yerel saati ile 02:55 de Tiflis Uluslararası Havalimanına iniş. Gümrük geçişimizden sonra yerel Rehberimiz ve aracımızla buluşuyoruz. Otelimize gidiyor ve otelimize giriş yapıyoruz. Geç kahvaltı sonrası Tiflis şehir merkezi turumuza başlıyoruz. Turumuz da ilk durağımız Tiflis’in ilk yerleşim yeri olarak da bilinen Old Tbilisi (Eski Tiflis). Kura nehrin kenarında kurulan ve her yeri tarih kokan eski Tiflis gezimide; Hamamlar Sokağı, Cuma Camisi, Tiflis’in kurucusu Kral Vahtang heykeli, Selçuklu Hamamı, Narikala Kalesi, Avrupa Meydanı, Milenyum köprü, tereferikle Narikala Tepesi ve Tiflisi kuş bakışı havadan görme imkânımız olacak. Yaklaşık 2 saat sürecek eski Tiflis gezimiz sonrasın da, Tiflisin en seçkin caddesi olan Rustaveli Bulvarına hareket ediyoruz. Özgürlük Meydanı ve Gürcistan’ın sembolü olan Aziz George Heykeli, Opera Binası, Rustaveli Tiyatrosu, Cumhuriyet Meydanı gezilerimiz sonrasında otelimize hareket ediyoruz. Otelimize dönüş ve kısa bir dinlenme sonrasında,
Gürcü Gecesi için otelimizden hareket ediyoruz. Gideceğimiz restoranda Gürcü mutfağını tanıma ve Gürcü danslarını izleme fırsatı bulacağımız Gürcü Gecesi ve yemek sonrası otele dönüş. Konaklama Tiflis’te bulunan 4* otelimizde.
Bugünkü tadım yerimiz David Sarajishvili konyakları : https://www.sarajishvili.com/company
Sarajishvili markasının üç asırlık tarihi 1884'te başlar. David Sarajishvili, Gürcistan'da ilk klasik şarap brendisi üretim teknolojisini kurdu. Fransa'dan sonra Gürcistan, Rus İmparatorluğu'nda konyak üretmeye başlayan ve buna resmi olarak "konyak" adını veren ilk ülke oldu. Fabrika ilk ürününü 1887'de üretti. “Sarajishvili” şirketi Rus İmparatorluğu ve Avrupa genelinde hızla büyüdü ve genişledi. Damıtımevleri ve depolardan oluşan bir ağ ortaya çıkardı. Sarajishvili şirketi geniş bir ürün yelpazesine sahip: konyak, votka, şarap, likör, rom, absinth ve diğer alkollü içecekler. 1889-1912 yılları arasında David Sarajishvili'nin çalışmaları uluslararası pazarda tanınmış, Gürcü brendisi Paris Brüksel ve Chicago sergilerinde altın madalyalar almıştır. 1913 yılında şirket "Rus İmparatorları Evi'nin Tedarikçisi" istisnai statüsünü kazandı “Sarajishvili” ürünleri uluslararası sergilerde 6 süper büyük ödül, 35 büyük ödül, 1 çift altın, 1 büyük altın ve 155 altın madalya dahil olmak üzere 250'den fazla ödülle ödüllendirilmiştir.
3.Gün :01.Ekim 2025; Kakheti – Siğnaği – Bodbe Manastırı – Alazani Vadisi - Siğnaği Kale Surları - St. George Kilisesi - Cradle of Wine Marani Şarap Tadımı – Telavi
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasında, Gürcistan’ın doğusunda bulunan, Gürcistan’ın en önemli şarap bölgesi Kakheti bölgesine hareket ediyoruz. Siğnaği’ye gelmeden önce yolumuz üzerinde yer alan, Kakheti bölgesinin en önemli dini yerlerinden biri olan Bodbe Manastırını geziyoruz. 9. yüzyılda inşa edilen manastır, özellikle 17. yüzyılda önemli ölçüde yenilenmiştir. Kurulu olduğu tepenin üzerinden Alazani Vadisine bakan manastır, günümüzde bir rahibe manastırı olarak işlev görmektedir. Manastır gezimiz sonrasında, Alazani Vadisi ve büyük Kafkas dağlarına hâkim olan Siğnaği’ye hareket ediyoruz. Alışılmadık tuhaf mimarisi, büyüleyici evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları, savunma duvarları ve Kafkasya yelpazesinin muhteşem manzarasına sahip, şarapcılığı ve halıcılığı ile ün yapmış, bölgenin en güzel şehirlerinden biri olan aşk şehri Siğnaği gezimizde; şarap mahzenleri, nikah dairesi, kale surları, St. George Kilisesi göreceğimiz yerlerden sadece bazıları olacak.
Daha sonra bir aile mahzenini ziyaret ederek geleneksel yöntemle kil amforada (Qvevri) yapılmış doğal şarapları tadacağız. Yerel şarap üreticileri, bağları doğal bir şekilde yetiştiriyor. Gürcü şarabının benzersizliği, kil amforadaki (Qvevri) fermantasyon ile belirlenir. Amfora (Qvevri) yapma sürecini hakkında bilgi alıyoruz. Şarap tadımı sonrasında, Telavi’ye hareket ediyoruz. Konaklama ve akşam yemeği.
Günün Şarap Tadımı: Cradle of Wine Marani
2010 yılında kurulan Cradle of Wine Marani, geleneksel Kakheti şarap yapım yöntemlerini desteklemeye ve Kakheti bölgesindeki uzun süredir devam eden şarap yapımı tarihini onurlandırmaya kendini adamıştır. Aile, tüm üzümleri organik işlemlerle hasat ediyor ve şaraphane 30.000 litreye kadar şarap alabiliyor. Cradle of Wine Marani, Natural Wine Association üyesidir.
4.Gün : 02 Ekim 2025 ; Telavi Tarım Pazarı – Tsinandali - Alexander Chavchavadze Müze Evi ve Şarap Tadımı - Tiflis
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasında, Kakheti bölgesinin merkezi olan Telavi’de, şehrin girişinde Gürcü halkının ulusal bağımsızlık sembolü haline gelen Kral II. Erekle heykelini görüyor ve panoromik şehir turu yapıyoruz. Gürcü baharatları, Churchkhela (Cevizli Sucuk), yerel karpuz, ceviz veya gül reçelleri gibi çeşitli yerel ürünlerin satıldığı Telavi Tarım Pazarını ziyaret edeceğiz. Alışveriş için vereceğimiz serbest zaman sonrasında, aracımıza biniyor ve Gürcistan’ın eski ve en büyük şarabı olan sek beyaz Tsinandali’nin ilk üreticisi Alexander Chavchavadze Müze Evine gidiyoruz. Tsinandali, Telavi kentine bağlı bir köydür. Gürcistan'da romantizm akımının öncüsü bir şair ve asker olan aristokrat Alexander Çaçavadze'nin sarayı, sarayın bahçesi ve Gürcistan'ın Avrupa tarzı şaraplar üreten en eski şaraphanesi olan tarihi yapısı ile tanınır. Yapı, şair Çaçavadze'nin ailesi tarafından yazlık saray olarak inşa edilmiş ve Çaçavadze'nin Rusya büyükelçiliği yapmış olan babası Kaheti prensi Garsevan Çavçavadze burada Avrupa teknolojilerine göre üretim yapan ilk şarap fabrikasını yaptırmıştır. Tsinandali şarapları halen üretime devam etmektedir. Bahçesi Avrupa'dan getirilen peyzaj mimarları tarafından ülkenin ilk Avrupa tarzı parkı olarak düzenlenmiştir.
Gürcistan’da şarap çok eski bir gelenektir. Hristiyan ayinlerinde çok önemli bir rolü vardır. Hristiyanlık öncesi zamanlarda insanların günlük yaşamında şarap büyük yer tutuyordu.”Gürcistan şarabını özel yapan şey ise, şarabın Qvevri denilen çömleklerde bekletilip fermente edilmesidir”. Qvevri toprağa gömülse dahi, ustalar üzerlerine özel desenler çizerlerdi. Şarap tadımı için, Winery Khareba Şarap Fabrikasına gidiyoruz. Tadımı sonrasında Tiflis’e hareket ediyoruz. Konaklama ve akşam yemeği Tiflis’te bulunan 4* otelimizde.
Winery Khareba https://winery-khareba.com/en/company/Cave
Kayaların içinde yapılan tarihi mahzenlerin yer aldığı harika ve çok büyük alana sahip bölgede şarap tadımı dışında üzüm toplayabilir ve ezebiliriz. Geleneksel taş tandırda (fırında) ekmek veya peynirli Haçapuri böreği pişirebiliriz, elimizle Cevizli sucukları hazırlayabiliriz , veya Gürcü mantısı pişirebiliriz. Üzüm bağları hemen tesisin yanında ve elektrikli araçlarla bağlara götürülebileceksiniz. Pişirdiğimiz ve yaptığımız her ne olursa da yiyebiliriz.
5. Gün : 03.Ekim 2025 ; Jivari Manastırı – Misketa - Chateau Mukhrani Şarap Fabrikası ve Şarap Tadımı Uplistsikhe - Gori - Kutasi
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasında, Mtkvari ve Aragvi nehirlerinin ortasında kurulmuş Mtskheta’ya gidiyoruz, Mskheta’ya hâkim bir tepe üzerinde bulunan Jvari Manastırını geziyoruz. Erismtavari Stepanoz I. tarafından 590 ve 605 yılları arasında inşa edilen Haç Manastırı olarak da bilinen Jvari Manastırı gezimiz sonrasında İberya Krallığı’na bir zamanlar başkentlik yapmış olan Mtskheta, turumuzu yapacağız. 1994 yılından UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil olan, Gürcü'lerin 317 yılında Hristiyanlığı ilk kabul ettiği yerdir. Mskheta, Gürcistan Ortodoks Kilisesi’nin bugün de merkezidir. Gezimize Gürcistan'ın tarihi sembolü Svetitskhoveli Katedrali ile devam ediyoruz. Feodal çağ mimarisinin yüksek sanatsal değerini temsil eden Svetitshoveli Katedrali, Gürcü Hristiyan mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Avrupa tipi bir şatonun bizi beklediği Mukhrani köyüne hareket ediyoruz. Burada geleneksel Gürcü şarap teknolojisi ve klasik yöntemin senteziyle yapılan birinci sınıf şarapların tadına bakacağız. Château Mukhrani, Gürcü Kraliyet ailesi Bagrationi'nin ünlü bir üyesi olan Price Ivane Mukhranbatoni'nin atalarının evi olarak bilinir. XIX yüzyılda inşa edilen saray ve çevresindeki bahçeler Fransız mimarlar tarafından tasarlanmıştır. Sarayın yapımının tamamlanması 12 yıl sürmüştür. Hem saray hem de arazi ziyaretçilerin dikkatini çeker. Gürcü ve yabancı seçkinler için kültürel ve politik bir merkezdir. Avrupa ve Uluslararası nüfuzun odak noktası haline gelmiştir. Prens Ivane Mukhranbatoni tanınmış kişiler, yazarlar, şairler ve sanatçılar da dahil olmak üzere birçok konuğu ağırlamıştır. Bu muhteşem şatoyu gezdikten sonra buradaki gezimizi tamamlıyoruz. Uplistsikhe ise ipek yolu üzerinde bulunan ve M.Ö ilk binyıllık dönemden beri gelişen ve Kafkasyadaki en eski insan yerleşimlerinden biri olan, antik mağara kentidir. Buradaki magara ve şarap mehzenlerini geleneksel fırınları, antic tiyatro ve tuneli görülecektir. Son durağımız Stalin’in doğduğu kent Gori’yi geçiyoruz. Çelik lakabı ile tanınan Stalin’in doğduğu şehir olan Gori’de, Stalin’e ait eşyaları, belgeleri, kendisine sunulan hediyeleri ve Nazilere karşı Rus halkının göstermiş olduğu başarıları anlatan duvar resimlerini göreceğimiz Stalin Müzesini, Stalin’in Evini ve Vagonunu geziyoruz, Altın Post efsanesinin anlatıldığı Rioni nehri çevresinde kurulu Kutaisi’deki otelimize yerleşme. Akşam yemeği ve geceleme.
Günün Şarap Tadımı: Chateau Mukhrani Şarap Fabrikası
Bugün Şirket, yerel endemik ve uluslararası çeşitlerle dikilmiş 100 hektarlık üzüm bağlarına ve modern şarapçılık ekipmanlarıyla donatılmış Şaraphaneye sahiptir. Üzüm bağları, Château'nun kendisine bitişik olan 100 hektarlık 23 parsel araziyi kaplar. Burada asmalar yüzyıllardır yetiştirilmektedir. Ilımlı bir güneş ışınlarını alan ünlü Mukhrani üzüm bağları, aşağıdakiler gibi farklı çeşitlerle dikilmiştir.
6.Gün : 04 Ekim 2025 ; Kutaisi – Bagrati Katedrali – Kutaisi Meclis Binası – Tiyatro Binası – Tiyatro Meydanı – Bağdati - Baias Wine Şarap Evi ve Şarap Tadımı
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasında, yapacağımız Kutaisi şehir turumuzda; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Bagrati Katedrali, Meclis Binası, Tiyatro Binası, Tiyatro Meydanı, Kutaisi şehir turumuz da göreceğimiz yerlerden bazıları olacak. Kutaisi şehir turu ardından Bağrati’de bulunan Baias Şarap Evine gidiyoruz. Geleneksel bir aile şarap üreticisi olan Baia ve küçük kardeşlerinden şarap yapımı hakkında bilgi aldıktan sonra şarap tadımını yapıyoruz. Akşam yemeği ve geceleme.
Günün Şarap Tadımı: Baias Wine Şarap Evi
Gürcistan'da komünizmin çöküşünden sonra, ülkedeki pek çok şarap üreticisi, başlangıçta Gürcistan'ı şarapçılık dünyasında benzersiz kılan şaraplık üzümler ve şarap yapım teknikleri hakkında bir retrospektif başlattı. 2013 yılında, Baia Abuladze ve kız kardeşi Gvantsa gibi birkaç başına buyruk Gürcü şarap üreticisi, Batı Gürcistan'daki en nadir şaraplık üzüm türlerini yeniden keşfetmeye ve biyo şarap yapım tekniklerine odaklanmaya başladı. Yeniden keşif süreci bugüne kadar devam ediyor: Baia Abuladze, şarap üreticisi ailesiyle birlikte, yerel asma çeşitlerini tanımlamak ve sınıflandırmak için çalışan Gürcü şarap üreticileri arasında yer alıyor.
7. Gün : 05 Ekim 2025 ; Kutaisi – Zugdidi – Mestia ( 5,5 Saat )
Kahvaltı sonrası Kutaisi’den ayrılıyoruz. Svanetinin muhteşem manzaraları eşliğinde Mestia’ya doğru yol alıyoruz. Zugdidi, büyük bir vadinin dibinde olan Svaneti Bölgesindeki Kafkas Dağlarının eteğinde yer alır. Buzul ve gölleri, şelaleleri, Ortaçağ Kuleleri ile tanınan bir bölgedir. Dadiani Saray gezimizde XIX y.y. Gürcü Aristokrasisini anımsatan ve Dadiani ailesine ait binlerce eşyayı burada görme şansımız olacak. Büyük bir vadide kurulmuş Svaneti Bölgesinde Büyük Kafkasların eteğinde Mestia’ya varış. Otele yerleşme, akşam yemeği ve geceleme.
8. Gün : 06 Ekim 2025 ; Mestia – Usguli – Mestia
Kahvaltı sonrası yüksek Svaneti bölgesinın simgesi olan kule evlerin hakim olduğu ortaçağ şehirlerinin olağanüstü görüntüsü ile müthiş dağ manzaraları eşliğinde 2200 m. yükseklikteki Usguli köyüne gitmek üzere 4x4 araçlalarla hareket ediyoruz. Âdeta masallardan çıkmış izlenimi uyandıran Svaneti, Gürcistan’ın kuzey ucuna uzanan Kafkas Dağları’nın kadim halkı Svanlar’ın yüzyıllardır yaşadığı bir bölgedir. Svanlar’ın yeşil memleketi Svaneti, gizli cennet vadileri, vahşi buzulları, çılgınca akan akarsuları ve ulaşılması zor yüksek zirveleri ile bölgeyi ziyaret eden insanların hayatları boyunca unutamayacakları kadar etkileyici bir coğrafya. Büyüleyici doğası ile beraber Orta Çağ mimarisi ve yaşantısından izler sunan Svaneti, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Yerel halk, dünyadan uzak oldukları için, doğal çevre ile uyum içinde yaşamakta ve geleneksel yaşam tarzlarını geleneklerini devam etmektedirler. Kuleler Svaneti, köylerinin tipik yapısını temsil etmektedir. 12. yy. Kalma Lamaria Köyü ve kiliseyi gezecek sonrasında da Mestiaya dönüş yapacağız. Mestia’da Etnoğrafya Müzesi gezimizi yapacağız. Müze, Ortaçağdan kalma kutsal ve değerli objeleri barındıryor. Akşam yemeği ve geceleme.
9. Gün : 07 Ekim 2025 ; Mestia – Enguri Barajı – Zugdudi - Batum
Kahvaltı sonrası Mestia’dan ayrılıyoruz. Becho köyünde şansımız yaver gider ise açık ve güneşli bir havada Svanetinin nazlı gelini olarak bilinen Ushba dağını ve zirvesini görme şansımız olacak. Jüberi Nehri ile Enguri nehirlerini izleyerek yaklaşık 2 saat sonra Enguri baraj gölüne ulaşıyoruz. Burada Enguri nehrinin debisinin şiddeti doğanın gücünü bizlere ispatlar nitelikte. Fotoğraf molasının ardından yola devam ederek, nehri uzun süre takip ettikten sonra yaklaşık 274 km ilerlerde buzullardan gelen nehirle birleşir. Yeni gelin anlamına gelen Dedopali şelalesini Enguri baraj gölü kıyı şerididen sonra Gürcistan lazları olan megrellerin yaşadığı Zugdidi şehrine geliyor ve yemek molası veriyoruz, Yemek sonrası Poti, kobuleti şehirlerini geçerek Batum şehrine hareket. Batum; Gürcistan, Rus ve Türkiye’nin özel bir karışımıdır. Sıradışı bir şehirdir. Azara özel bölgesinin başkenti Batum Botanik bahçesi gezimizi yapacağız. Akşam yemeği ve geceleme.
10. Gün : 08 Ekim 2025 ; Batum – İstanbul – İzmir
Otelimizde alacağımız kahvaltının ardından, Bizans Döneminde Lazika olarak bilinen ve yarımada üzerine inşa edilmiş Manolya ve Okaliptüs ağaçlarıyla süslü Batum şehir turumuzda Yunan Mitolojisinde denizlerin tanrısı Poseidon’un bronz heykelinin bulunduğu Neptün Meydanı ve Opera Drama Binasını fotoğraflıyoruz. Astronomik Saati, Gürcüler için gücü simgeleyen Medea Heykelinin bulunduğu Avrupa Meydanını, Batum St. Nicolas Kilisesi, Piazza Meydanı ve Batum’daki Orta Cami’yi gezdikten sonra kısa bir mola veriyoruz. Mola bitiminde 1881 yılında Alman Botanikçiler tarafından inşa edilen palmiye ağaçları, heykelleri ile Kafkasların en büyük bulvarı Batumi Bulvarı (Boulevard) gezmeye koyuluyoruz. Bulvarın en özel yapılarından olan Colonnades Anıtlarını görüyor, şehir turumuzu tamamladıktan sonra Ardagani Gölünü, Şişe Bina ve Ters Binasını, Çoruh Nehrinin Karadeniz’e kavuştuğu noktayı ve 93 Harbi sonrasında Rusların işgaline uğrayan Roma Dönemi Gonia Hisarını “Apsaros Kalesi” ve Aziz Andrew Heykelini görüyoruz. Havalimanına transfer oluyoruz. Pegasus HY 19.15 uçağı ile İstanbul aktarmalı İzmir’e uçuş ve 00:55 de İzmir’e varış. Turumuzun sonu.