Çanakkale Savaş Alanları ve Müzeleri
Bir asırdan fazla zamanı geride bırakan ve on binlerce Vatan Evladı‘nın Şehit olduğu Çanakkale Savaşları tarihimizin en kanlı savaşlarından biridir. Mustafa Kemal ATATÜRK'ün bu savaşta gösterdiği mucizevi başarısı sonrasında bölgede savaş tarihinin anlatıldığı sayısız eserler ve müzeler yaratılmıştır.
Ve neden Troya Müzesi
Türkiye’den üç müze, 5 Mayıs’ta Avrupa Müze Forumu’ndan ödül almıştır. Troya Müzesi 2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’ne layık görülmüştür. Çağdaş müzecilik anlayışımızın bir simgesidir. Bu nedenle 2018 yılında tanıtımda “Tematik Yıllar” konsepti geliştirilmiş ve Türkiye’den Dünyaya Armağan olarak konumlandırılmıştır.
Troya Müzesi’nde; Homeros’un İlyada Destanı ile tarihe geçmiş Troas Bölgesi’nde iz bırakan Troya ve kültürlerinin yaşamı ve arkeolojik tarihi, kazılardan çıkan eserlerle anlatılmaktadır. Müze, Tunç Çağı kentinin arkeolojik kazılarından olağanüstü objelere ev sahipliği yapmaktadır. Mimarın parlak fikriyle, ışık ve gölge oyunuyla yarattığı etki zamanın geçtiği hissini aktarıyor ve bina bir güneş kadranına dönüşüyor. Sergi, arkeolojik sitenin tarihini eserler, multimedya ve etkileşimler aracılığıyla sunuyor. Çağdaş sorunları ele alma ve geçmiş ile bugünü birbirine bağlama biçiminde de yenilikçiliğini sergiliyor.
Ziyaretçileri geçmişin derinliğinde; gerçek olduğunda güzel bir şey için nasıl savaştığımızı düşünmeye de teşvik ediyor. Bunu, bin yıl arayla gerçekleşen Troya ve Gelibolu savaşlarını vurgulayarak ortaya koyuyor. Yani, 150 yıllık müzecilik tecrübemizin “korumacılık” anlayışının yanına “iletişim”i ve “deneyimleme”yi başarıyla koyup çağdaş müzeciliğin örneğini oluşturuyor.
9 Kasım 2024, Cumartesi: İZMİR – TROYA MÜZESİ – TROYA ANTİK KENTİ – ÇANAKKALE
Sabah erken saatte belirlenen noktadan hareket ile yolculuğumuza Kuzey Ege yolculuğumuza başlıyoruz. Yol güzergahında mola tesislerinde vereceğimiz kahvaltı ve ihtiyaç molalarıyla Dikili, Edremit yol güzergahı üzerinden Troya Antik Kentine varış. İlk olarak 2018 Troya yılı içerisinde ziyarete açılan Troya Müzesi’ni geziyoruz. Müze ziyaretinin ardından Troya Antik Kent gezimizi yapıyoruz. Çanakkale’ye doğru yolculuğumuza devam ediyoruz. Varışımızı takiben Çanakkale merkezde; Çimenlik Kalesi, Nusret Mayın Gemisi Müzesi, Çanakkale’nin tarihi sokaklarında yürüyüş ve Yalı Caddesi ve Yalı Hanı gezilerimizi yapıyoruz. Tarihi Aynalı çarşıda serbest zaman veriyoruz. Belirlenen saatte Truva filminde kullanılan Truva atını da görüp Çanakkale merkezde bulunan otelimize yerleşme. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
10 Kasım 2024, Pazar: ÇANAKKALE / GELİBOLU – İZMİR
Otelimizde alacağımız sabah kahvaltısından sonra tarihi Gelibolu yarımadasına hareket ediyoruz. Feribotla Eceabat’a geçiyoruz. Şehitlikler ziyaretlerimize başlıyoruz. Görülecek yerler arasında; Kilitbahir Kalesi, Rumeli Namazgah Tabyası ve Rumeli Hamidiye Tabyası, Seyit Onbaşı Anıtı, Şahindere Şehitliği, Çanakkale Şehitler Abidesi, Seddülbahir Tabyası, Ezineli Yahya Çavuş, Sargı Yeri ve Nuri Yamut Anıtı, öğle yemeği molası sonrası ziyaretlerimize devam ediyoruz. Çanakkale Harp Hatıraları Müzesi (Salim Amca), Alçıtepe, Arıburnu ve Anzak Koyu, 57 Alay – Conkbayırı – Anafartalar – Kemalyeri ve Kabatepe Müzesi’ni ziyaret ediyoruz. Çanakkale gezimizi bitirip İzmir’e dönüş yolculuğumuza başlıyoruz. Geç saatlerde İzmir’e varış ve gezimizin sonu. Bir başka gezimizde buluşmak dileğiyle…