1.Gün, Çarşamba: İZMİR – SAMSUN – GERZE – HAMSİLOS – SİNOP
Sabah saat 04.30 da İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç hatlar Sun Express HY. kontuarı önünde buluşma ve saat 06.00 uçuşu ile Samsun’a uçuş. Saat 07.35 de Samsun’a varış. Havalimanında rehberimiz ve aracımızla buluşuyor ve Samsun şehir merkezine geçiyoruz. Alınacak sabah kahvaltısı sonrasında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Kurtuluş Savaşı'nı 19 Mayıs 1919'da başlatmış olduğu Samsun’da Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü 9.Ordu Müfettişi (Mirliva) olarak kurmayları ile birlikte İstanbul’dan Samsun’a getiren Bandırma Vapurunu, İlk adım Anıtı’nı ve Samsun'un simgesi haline gelen Atatürk Heykelini görüyoruz. Bafra yolu üzerinden ulaştığımız şirin bir sahil kenti olan Gerze’de verilecek çay/kahve molası sonrasında Karadeniz Bölgesi’nin orta bölümünde yer alan, Boztepe Burnu üzerine kurulmuş olan Sinop’a varıyoruz. Doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile de görülmeye değer yerlerimizden olan Sinop’ta alınacak öğle yemeği sonrasında şehir turunda bölgedeki tek Selçuklu dönemi eseri Alaattinn Camii, Sinop Müzesi, Sinop Cezaevi, Pervane Medresesi, Sinop Kalesi geziyor ve bilgi alıyoruz. Hediyelik ahşap kotra satış dükkanlarını geziyor ve alışveriş yapıyorsunuz. Ardından il merkezine yaklaşık 20 dakikalık mesafede bulunan, Dünya’nın nadir coğrafi oluşumları arasındaki Hamsilos Koyu gezimizi gerçekleştiriyoruz. Burası; Türkiye'nin tek fiyordu olma özelliğine sahiptir. Yemyeşil ormanı, rengarenk çiçekleri ile bir nehir gibi kara içine giren Hamsilos fiyordu gezimiz sonrasında otelimize gidiş ve yerleşme. Dinlenme. Akşam yemeğimizi almak üzere restoranımıza gidiyoruz. Konaklama otelimizde.
2.Gün, Perşembe: SİNOP - ERFELEK - TATLICA ŞELALERİ - ÇORUM
Kahvaltı sonrası Sinop’tan ayrılıyor ve Erfelek’e devam ediyoruz. Ihlamur, gürgen ve meşelerin göğü hapsettiği bir ormanda yer alan otuza yakın şelalesi ile göz kamaştıran Erfelek Şelalelerine varıyoruz. Sinop’un en zengin kaynaklarından bir tanesi olan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, merdiven şeklindedir ve her bir basamağı heyecan yüklüdür. Verilecek serbest zaman sonrasında Çorum’a dogru ilerliyoruz. Çorum’a geldiğimizde yeni düzenlenmiş haliyle müze gezimizi gerçekleştiriyoruz. Müze, 1914 yapımı, üç katlı tarihi bir binadır. 19. yüzyıl tipik mimari özelliklerini yansıttığı için “Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescillenmiştir. Türkiye’nin en görkemli tarihi müze binalarından birine sahip olan Çorum Müzesi, Kalkolitik Çağ’dan ( MÖ 6000-3000 ) başlayarak Doğu Roma dönemine kadar uzanan eserleri barındırır. Civardaki Hattuşa, Yazılıkaya, Alacahöyük ve Şapinuva gibi önemli antik yerleşimlerden çıkarılan arkeolojik eserler çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak sergilenmektedir. Müzenin Etnografya bölümünde ise, Çorum’un yakın tarihine ait eserler sergilenmektedir. Mankenli dekorlarla hazırlanan üçüncü bölümde; kentin kahvehane kültürü, leblebi ocağı ve bakır işliği ziyaretçilerin ilgisine sunulmuştur. Hıdırlık Camii ve Türbesi, Ulu Camii, Saat Kulesi, Belediye Binası ve Çorum Kalesi görülecek diğer yerler arasında bulunmaktadır. Otelimize yerleşme, akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
3.Gün, Cuma: ÇORUM - ALACAHÖYÜK - BOĞAZKÖY - HATTUŞA ANTİK KENTİ - YAZILIKAYA - BALLICA MAĞARASI - TOKAT
Sabah kahvaltı sonrası otelimizden ayrılış. İlk olarak Alacahöyük Antik şehrinde; Atatürk'ün talimatları ile Remzi Oğuz Arık ve Hamit Zübeyir Koşay tarafından kurulan Alacahöyük Müzesini ve Alacahöyük Ören yerini geziyoruz. Boğazköy-Alacahöyük Milli parkına gidiyoruz. Boğazkale Müzesi’nin gezilmesi sonrasında Anadolu'da ilk siyasi egemenliği kuran Hitit'lerin başkenti Hattuşa'yı geziyoruz. Hattuşa 1986 yılından beri, UNESCO’nun “Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan çivi yazılı tablet arşivleri, 2001 yılından itibaren “Dünya Belleği Listesinde” yer almaktadır. Tarihte bilinen ilk yazılı barış antlaşması olan ve Hititlerle Mısırlılar arasında yapılan Kadeş Antlaşması’na ait çivi yazılı tablet buradaki kazılarda bulunmuştur. Göreceğimiz yerler arasında; Kral Kapısı (Şuppiluliuma), Yer Kapı, Aslanlı Kapı, Büyük Tapınak ve Hiyeroglifli oda bulunmaktadır. Buradan 1000 tanrılı Hitit dininin tapkı merkezi olan Yazılıkaya'ya gidiyoruz. Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı yüksek kayalıklar arasına saklanmış Hattuşa’nın en etkileyici kutsal mekânıdır. Özellikle ilkbahardaki yeni yıl kutlamaları için kullanılan bu açık hava tapınağında, ülkenin önemli tanrı ve tanrıçaları sıra halinde kayaya kabartma olarak işlenmiştir. Yerleşime ait temelleri ve diğer buluntularıyla Hitit mimarlığına ve sanatına ışık tutan Alacahöyük’teki diğer önemli buluntu kraliyet mezarlarıdır Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı’nda A ve B odalarında törene giden tanrıların kabartmalarını göreceğiz. Öğle yemeği sonrası Tokat’a doğru yol alıyoruz. İlk durağımız Pazar ilçesinde bulunan ve UNESCO dünya mirası geçici listesinde yer alan Ballıca Mağarası olacak. 680 metre uzunluğundaki mağara beş kat ve sekiz farklı salondan oluşmaktadır. Ballıca mağarasının en önemli özellliği Türkiye’de hiçbir mağarada olmayan soğan sarkıtlarıdır. Ayrıca koloniler halinde yaşayan yarasalar en belirgin canlı grubunu oluşturur. Yolumuz üstündeki Selçuklu Sultanı Alaettin Keykubat’ın annesi Mahberi Hatun adına yaptırdığı Mahpere Hatun Kervansarayı gördükten sonra Tokat şehir merkezine varış. Otelimize gidiş ve yerleşme. Akşam yemeğimiz bölgeye özgü yemeklerin sunulduğu restorantta alacağız. Konaklama otelimizde.
4.Gün, Cumartesi: TOKAT - AMASYA
Kahvaltı sonrası otelimizden ayrılış. Şehir gezisinde; Mevlevihane, Bey Sokağı, Yüksek Kahve, Latifoğlu Konağı, Tokat Müzesi – Arastalı Bedesten, Şehir Müzesi, Yağıbasan Medresesi, Deveciler Hanı, Sık Dişini Helası, Ulu Camii, Halit Sokak ve Taşhan görülecektir. Belirlenen saatte Antik İris Nehri – Yeşilırmak'ın oluşturduğu kanyonun içerisinde ayaklarını Yeşilırmak'a ve sırtını Harşane Dağına dayamış Osmanlı dönemi Şehzadeler kenti Amasya’ya hareket. Rehberiniz ile şehir merkezinde yürüyüş turu yapacak ve Amasya sokaklarını, yalı boyu evlerini, Amasya Kalesini, Alçak Köprüyü tanımaya çalışacak ve bilgiler alacağız. Atatürk Anıtı, Amasya Genelgesinin yazıldığı Saraydüzü Kışlası, Hazeranlar Konağı, Arkeoloji Müzesi, Sehzadeler Müzesi, Sultan II. Beyazıt Külliyesi, Amasya Darüşşifası ( Bimarhane ), Hat-Yazı Müzesi ve Çinili Bahçe, Çilehane ve Halvetilik anlatımı ( Elmasiye caddesi önünden yürünecek -2 dk. Kaya kitabesi anlatılacak ). Burmalı Minare Cami ve Gök medreseyi görüyor ve bilgi alıyoruz. Otelimize gidiş ve yerleşme. Dinlenme. Akşam yemeğimiz restorantta yöresel yemekler eşliğinde alınacak. Konaklama otelimizde.
5.Gün, Pazar: AMASYA - MERZİFON - ŞAHİNKAYA KANYONU - SAMSUN - İZMİR
Sabah kahvaltı sonrası otelden ayrılıyor ve Amasya’nın en büyük ilçesi olan Merzifon’a gidiyoruz. Merzifon turumuzda; Çarşı, Taşhan, Bedesten, Çifte Hamam, Saat Kulesi, 1427 yılında inşa edilmiş Çelebi Sultan Mehmet Medresesi ve Cami bulunmaktadır. Eski çarşıda birbirine yakın konumda bulunan tarihi yapıları yürüyerek dolaşıyoruz. Sonrasında Vezirköprü / Şahinkaya Kanyonu’na gidiyoruz. Kanyon, Kızılırmak üzerindeki en dar ve en uzun geçittir. Dağ oluşumu ve akarsu aşındırması sonucu meydana gelen kanyon 1,5 km uzunluğundadır. Altınkaya Barajı’nın yapılmasıyla birlikte bazı köyler sular altında kalmış, bazıları ise barajın diğer tarafında kalarak karayolu bağlantısı kesilmiştir. Yaklaşık 1500 metre uzunluğundaki kanyon, Kızılırmak’ın turkuaz rengi sularının sarp kayalıkları arasında kendine yol bulduğu gizemli geçit olarak heybetiyle görenleri büyüler. Kanyon ve bulunduğu çevre 2012 yılında ulusal turizm bölgesi ilan edilmiştir. Kanyonda yaklaşık 45 dakikalık tekne turu yapacağız. Keyifli bir günün ardından belirlenen saatte Samsun Havalimanına geçiyoruz. Sun Express kontuarında bilet işlemleri sonrasında saat 22.15 de İzmir’e uçuş. Saat 00.05 de İzmir’e varış ve turumuzun sonu.