1.GÜN (16 Kasım 2024): İzmir – Luksor (El-Uksur) – Karnak ve Luksor Tapınakları – Nil Cruise
Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde saat 08:00'da buluşma. Check-in işlemlerinin ardından, özel havayolları ile saat 10.30’da Mısır’ın Luksor Havalimanı’na hareket. Uçuşumuz yaklaşık 1 saat 45 dk. sürecektir. Yerel saat ile 11.15’de Luksor’a varış. Bizi bekleyen aracımız ile buluşma ve gemiye binmek üzere limana transfer. El-Uksur şehri Thebesh harabeleri üzerine kurulu olduğu için tamamı bir açık hava müzesi görünümündedir. 7. yüzyıla kadar harabe görünümünde olan kent, Arapların bölgeye gelmesi ile yeniden canlanmıştır. Araplar Nil kıyısındaki kente hayran kalmışlar ve ‘’Mücevher’’ anlamına gelen bu ismi vermişlerdir. Firavunlar güçlerini Nil nehri üzerinden bugünkü Sudan’ın içlerine kadar hissettirmişlerdi. Bu yüzden Mısır’ı ve Nil havzasını tanımanın en iyi yolu konforumuzdan da hiç ödün vermeyeceğimiz bir nehir gezisidir. Nil Cruise gemisinde giriş işlemlerimizi yapıyor Nil üzerindeki seyahatimize başlıyoruz. Öğle yemeğimizi gemide aldıktan sonra sırasıyla Karnak ve Luksor tapınaklarını ziyaret ediyoruz. Dünyanın en büyük komplex dini yapısı olan Karnak tapınağı, zamanının önemli hac merkeziydi. Tanrı Amon, karısı ve çocuklarına adanmış ve inşası neredeyse 2000 yıl sürmüş ve hiç tamamlanmamıştır. Hiyeroglif yazılarla süslü sütunlar arasında gezerken binlerce yıllık bir medeniyet, size bir perdenin arkasından seslenecek ve fotoğraf karelerinize yansıyacak. İkinci durağımız Nil Nehri'nin doğu kıyısında bulunan büyük bir komplekstir. Luksor şehrinde yer alan tapınak, M.Ö. 1400 yılında inşa edilmiştir. Mısır dilinde “ipet resyt” olarak anılan ve "güney sığınağı" anlamına gelen tapınak, III. Amenhotep, II. Ramses, Tutankamon ve diğer firavunlar tarafından yüzlerce yıl boyunca üstüne eklemeler yapılarak korunmuştur. Antik Mısır efsaneleri ve gizemleriyle dolu bir günü geride bırakıp gemimize dönüyoruz. Akşam yemeği ve geceleme gemimizde. Akşam isteyen misafirlerimiz ekstra olarak düzenlenecek Karnak Tapınağı’nda ses ve ışık gösterisini izleyebilirler.
2. GÜN (17 Kasım 2024): Nil Cruise (Krallar Vadisi – Hatsepsut Tapınağı) – Esna – Edfu
Sabah kahvaltısından sonra Luksor'dan Nil'in batı yakasına doğru hareket ediyoruz. Bu bölümde Krallar Vadisi’ni geziyoruz. Burada firavunlar mühürlü kapıların arkasındaki kayalara oyulmuş ve değişik figürlerle süslenmiş mezarlarında dinlenmeye çekilmişlerdir. Ayrıca, bir tarafı güzellik, müzik ve aşk tanrıçası Hathor, diğer tarafı mumyalama tanrısı Anubis'e adanmış Hatsepsut mezar tapınağını ziyaret ediyoruz. Hatsepsut, Mısır’a 30 yıl kadar hükmetmiş, üstelik firavun geleneklerini bozmadan, törenlere takma sakal takarak çıkmıştır. Kademeli olarak inşa edilmiş tapınağın basamaklarını çıkarken mimari ihtişama hayran kalacaksınız. 18 metrelik devasa Memnon heykellerini göreceksiniz. Öğle yemeği sonrasında Luksor’un ünlü ve zengin çarşılarında serbest zaman. Ardından gemimiz Nil’de hareket ediyor. Nil’in eşsiz manzaralarını hayranlıkla izliyoruz. Gemimizin Esna seviye havuzu geçişini lütfen kaçırmayalım. Gün batımında akşam yemeği ve geceleme gemimizde.
3. GÜN (18 Kasım 2024): Nile Cruise (Edfu – Komombo Tapınakları) – Aswan
Kahvaltının ardından ilk olarak Nil’in batı yakasındaki Edfu’ya faytonlarla gidiyor ve Edfu Tapınağı’nı ziyaret ediyoruz. Eski Mısır’ın en iyi korunmuş tapınağı olan Edfu aynı zamanda Karnak’tan sonra en büyük ikinci tapınak kompleksidir. Eski Mısır tanrıları Horus ve Seth arasında geçtiği düşünülen muharebenin savaş alanında inşa edilen tapınak diğer benzerleri gibi zaman içerisinde büyümüş, eklentiler ile genişlemiş. Mısır mitolojisinde şahin başlı tanrı Horus’a ithafen inşa edilmiştir. Şehirde kısa bir serbest zamanın ardından öğle yemeği için gemiye dönüyoruz. Yemek sonrası Komombo’ya doğru yol alıyor ve Komombo Tapınağı’nı ziyaret ediyoruz. Timsah tanrı Sobek ile şahin tanrı Horus'a adanmış olan ünlü Komombo Tapınağı'nda bir klinik, Nil nehrinin su seviyesinde kullanılan bir Nilometre, üç adet timsah mumyası ve çocuk sahibi olmak isteyen kadınların adak adadıkları küçük bir şapel olan Mammissi'yi görüyoruz. Aswan’a hareket ediyoruz. Akşam yemeği ve geceleme gemimizde.
4. GÜN (19 Kasım 2024): Nile Cruise - Aswan Barajı – Bitmemiş Obelisk - Philae Tapınağı - Felluca Gezisi ve Botanik Bahçesi
Kahvaltı sonrasında bugün, Mısır’ın hayat kaynağı olan Nil üzerindeki büyük Aswan Barajı'nı ve Mısır'ın devasa heykel ve anıtlarında kullanılan granit taş ocaklarını ve yontulma esnasında kırıldığı için yarım bırakılmış 27 metrelik Bitmemiş Obelisk hakkında bilgi alacağız. Aswan Barajı, Mısır devleti sınırları içinde kalan, Nil nehrinin en büyük barajıdır. 1960'ta yapımına başlanmış 10 Aralık 1970'te bitirilmiştir. Sulama ve elektrik üretimi için kullanılır. Baraj iki kısımdan oluşmaktadır. Baraj sayesinde Nil'in Mısır sınırları içindeki taşkınları önlenmiştir. Daha sonra taş ocağında yarım bırakılmış 27 metrelik obelisk görülecek bilgi verilecektir. Philae Tapınağı, çok sayıda antik yazarın kayıtlarında bahsettiği, Aswan yakınlarındaki Birinci Akanak’ın hemen üzerinde yer alan iki küçük adanın ünvanıdır. Mısır’daki Aswan Barajı ve Nasser Gölü’nün aşağısında, Aşağı Aswan Barajı rezervuarında bulunan ada merkezli bir tapınak kompleksidir. Gezimiz sonrasında gemimize dönüş yapacağız. Yemek sonrası bembeyaz yelkenleriyle, su kuşlarını andıran Fellukalar ile (antik dönemde Nil’de kullanılan tekne) ile Nehir’de gezinti yapacak ve Kitchener Adası’nı göreceğiz. Bu ada büyük zahmetlerle Aswan barajı inşaatı esnasında sular altında kalmaktan kurtarılmıştır. Her biri birbirinden güzel, yüzlerce türden ağaçlar ve çiçeklere ev sahipliği yapan Aswan Botanik Bahçesi bu adadadır. Tüm bu bitki çeşitliliği, farklı kuş türlerini de beraberinde getirmektedir. Bahçe; ibibik kuşlarından paçalı baykuşlara, ördeklerden kuğulara kadar her çeşit kuş türüne yuva olmuştur. Botanik Bahçesi ziyaretimizden sonra akşam yemeği ve geceleme gemimizde.
5. GÜN (20 Kasım 2024): Nil Cruise – Abu Simbel Tapınağı – Kahire
Kahvaltı sonrası gemiden ayrılıyor ve özel otobüsümüz ile 08:00'de Abu Simbel’e haraket ediyoruz. Yaklaşık 4 saat sürecek olan yolculuğumuzun ardından 13:00 de Abu Simbel’e varış. Öğle yemeğimizi araçta kumanya şeklinde alacağız. Unesco Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan bu tarihi yapılar topluluğu içerisinde II. Ramses ve Kraliçe Nefertari Tapınağı’nı ziyaret edeceğiz. Aswan’ın 230 km güneyinde ve 2. Ramses’in kendisi ve karısı Nefertari için yaptırdığı bu iki tapınak, baraj gölü oluşurken parçalar halinde kesilerek geriye taşınmıştır. Kayaya oyma tapınakların birinin girişinde, adeta düşmanlarına göz dağı vermek için yapılmış 4 adet dev Ramses heykeli bulunur. Diğeri daha küçük olan tapınak ise kraliçe Nefertari ve tanrıça Hestor’a adanmıştır. Halk arasında Ramses’in aşkının sembolü olarak kabul edilen tapınakta, bir pencereden giren güneş ışıkları, Ramses’in doğum günü olan 21 Haziran’da sunağın üzerini aydınlatır. Ramses, Tapınağın duvarında eşi Nefertari için ‘’Güneşin Üzerine Parladığı Kadın’’ yazdırmış ancak Nefertari tapınağın açılış törenine gelirken Nil’deki tekne kazasında hayatını kaybetmiş. Bu ilginç ve hüzünlü hikâye ile tapınak gezimizi tamamlıyoruz. Abu Simbel Havalimanı'ndan saat 18.00’te Kahire’ye hareket. Saat 19.30’te Kahire Havalimanı’na varış ve otelimize transfer. Akşam yemeği ve geceleme otelimizde.
6.GÜN (21.Kasım.2024): Kahire (Giza Piramidi – Sfenksler – Shakkara)
Kahvaltı sonrası kadim Mısır uygarlığının olduğu kadar modern Mısır’ın da kalbi olan Kahire’yi tanımaya başlıyoruz. Kahire Kalesi- Kavalalı Camii – Eski Kahire sokakları ve St. George Kilisesi turlarımızı yapıp, öğle yemeğimizi alıyoruz. Sonrasında insanlık tarihinin en etkileyici yapılarından bazılarını göreceğimiz turumuza devam ediyoruz. Günümüzden 5000 yıl önce Mısır medeniyetinin ulaştığı mimarlık seviyesi karşısında hayrete düşeceğimiz ve insanoğlunun sınır tanımayan hayal gücüne bir kez daha tanıklık edeceğimiz bir gün bizleri bekliyor. Antik Mısır’ın günümüze bıraktığı en kalıcı eserler olan piramitler yaklaşık olarak milattan önce 3000 yıllarında inşa edilmeye başlandı. Çeşitli büyüklüklerde ve tasarımlarda yapılan piramit inşasında Mısır’lı ustalar Büyük Piramit ile M.Ö 2650 yılında zirveye ulaştılar. Büyük Piramit, Firavun Kufu için yapıldı ve yüksekliği 146,5 metreydi. Yapımını takip eden 3800 yıl boyunca insan elinden çıkmış en yüksek yapı olma özelliğini korudu. Yapımı M.S 1300 yılında biten ve ancak kulesinin sivri ucu ile Büyük Piramitin yüksekliğini aşan Lincoln Katedrali bu inanılması güç yapının yükseklik rekorunu kırmıştı. Piramitler dışında Giza Platosunda bizi bekleyen bir diğer inanılması güç eser de ünlü Büyük Sfenks. Mısır’ın bilinen en eski mimari heykeli olan Sfenks 70 metre uzunluğu ve 20 metre yüksekliği ile boyut olarak büyük piramitlerin gölgesinde kalıyor olabilir ama görsel olarak en az onlar kadar etkileyici (Arzu eden konuklarımız opsiyonel Yeni Mısır müzesi ziyareti yapabilir). Kahire’ye dönüşte Mısır Medeniyetler Müzesi'ni gezip parfüm tanıtımı alışverişi ve papirüs yapımı hakkında alacağımız bilgi sonrası otelimize dönüyoruz. Akşam yemeği ve geceleme otelimizde.
7.GÜN (22 Kasım 2024): Kahire (Mısır Müzesi – El Khalil Çarşısı)
Sabah kahvaltısının ardından bizi unutulmaz bir gün bekliyor. İlk durağımız belki de dünyanın en etkileyici müzelerinden birisi olan ve Antik Mısır uygarlığının en görkemli koleksiyonunu barındıran Arkeoloji Müzesi... Müzenin, önemli bir miktarı gösterimde olmak üzere, toplam 120.000 adet eseri bulunmaktadır. Mısır hükümeti tarafından ilk kuruluşu 1835 yılına kadar uzanan müzenin tüm eserleri 1855 yılında Avusturya Arşidüküne hediye edilmiş, müze farklı bir yerde 1858 yılında tekrar kurulmuş ancak 1880’lerde Nil taşkınlarında zarar görünce 1902 yılında halen bulunduğu Tahrir Meydanı’ndaki yerine taşınmıştır. (2021 öncesi aynı müzede yer alan ve Antik Mısır'ın 18 kral ve 4 kraliçeye ait mumyalar başkent Kahire'de düzenlenen törenle Fustat’taki yeni yerine taşınmıştır) Mısır’ın İngiliz etkisi altında olduğu yıllarda gelişmiş, pek çok göz alıcı eser Londra’daki British Museum’a gönderilmiş olsa da etkileyiciliğinden bir şey kaybetmemiştir. 120.000’in üzerinde Antik Mısır dönemine ait esere ev sahipliği yapan müzenin en ünlü eseri Firavun Tutankamon’un 12 kg ağırlığındaki altın maskesidir. Firavunlar çağına ait en büyük koleksiyona sahip olan müzede zamanın nasıl aktığını anlayamayacağız. Öğle yemeği sonrası Mısır Müzesi’nin bizi götürdüğü antik Mısır’dan modern Kahire merkeze dönme zamanı. Hüseyin Camii görecek ve Mısır’ın tarihi çarşısı El Khalil’de alışveriş için serbest saatiniz olacak. Otelimize dönüş. Akşam yemeği ve geceleme otelimizde.
8.GÜN (23 Kasım2024): Kahire – İskenderiye - İzmir
Sabah kahvaltımızı yaptıktan sonra özel otobüsümüz ile saat 08:00'de İskenderiye’ye hareket. İskenderiye, Büyük İskender tarafından, Rodoslu mimar Dinokrates'in hazırladığı plana göre MÖ 332'de kurulmuştur. Dinokrates, Rhakotis'te bir kent kurmakla görevlendirildiğinde, Mısır'ın küçük bir yoksul balıkçı ve çoban kasabası idi. Mısır'da bir Yunan kültür merkezi oluşturmak isteyen amacıyla kurulmuştur. İskenderiye, Avrupa ile Asya arasında giderek artan ticaretin etkisiyle kısa sürede gelişmiştir. İskenderiye panoramik şehir turumuzda göreceğimiz yerler arasında ünlü İskenderiye Kütüphanesi, Montazah Bahçeleri ve Kaybey Kalesi’ni (dışarıdan) göreceğiz. Şehir turumuz sırasında deniz mahsüllerinden oluşan öğle yemeğimizi alacağız. Saat 17.00’da İskenderiye Havalimanı'na transfer. Özel havayolları direkt seferi ile saat 19:00 da İzmir’e hareket. Yerel saat ile 20:30’da İzmir’e varış ve turumuzun sonu.