1.Gün : Çarşamba : İZMİR – MALATYA – ARAPGİR - DİVRİĞİ - DOĞA VE TARİH MÜZESİ – BEBİK KAHVESİ –KEMALİYE
Sabah saat 04.45 da İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç hatlar Sun Express kontuarında buluşma. 06.15 uçağı ile Malatya’ya uçuyoruz. 08.00 de Malatya Havalimanında rehberimiz ve aracımızla buluşma. Güzel bir kahvaltıyla günümüze başlıyacağız, Sonrasında, Malatya şehrinin ilk kuruluş yeri olan 27 Temmuz 2021 de UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren, Bahçebaşı mahallesi içinde yer alan Aslantepe Höyüğü’ndeyiz. Doğu Anadolu’nun en büyük höyüklerinden birisi olan ve Geç Hitit Dönemine kadar kesintisiz olarak yerleşimini sürdüren Arslantepe Höyüğü, dünyanın en eski kral mezarı ve en eski kılıçları gibi çok sayıda tarihi objeye ev sahipliği yapmaktadır. Arapgir üzerinden Ülkemizin en önemli tarihi eserlerinden ve aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’na gidiyoruz. Cami 1228–29 yıllarında Beylikler döneminde yapılmıştır. Dârüşşifa ise aynı tarihte, Ahlatlı bir mimara yaptırılmıştır. Divriği Kalesi ve Divriği Konakları, taş evleri göreceğimiz Divriği turumuzu tamamlayıp Kemaliye’ye hareket. Otelimize yerleşme. Rehberimizin belirleyeceği saatte buluşuyor ve Kemaliye’yi dolaşmaya başlıyoruz. Tarihi Kemaliye sokaklarında bölgeye özgü evlerin arasında zamana yolculuk yapacak; Çevre ve Kültür Değerlendirme ve Tanıtma Vakfı tarafından özgün mimarisi ve dokusuyla UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne aday gösterilen Kemaliye’de TÜBİTAK tarafından desteklenen Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa ve Tarih Müzesi’ni geziyoruz. Anadolu’nun farklı köşelerinden jeolojik ve organik buluntuların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının amaçlandığı müze gezimizin ardından Zincirli Kaya, Tarihi Taş Dibi Camii, Seytali Parkı, Medrese, Değirmen görülecek yerler arasında olacak Yorgunluk kahvelerimiz Bebik kahvelerimizi içmek ve lök tatlısı tadımı yapmak için Lökhane’ye gidiyoruz. Akşam yemeği ve geceleme.
2.Gün : Perşembe : KEMALİYE ( EĞİN) - MANİ YOLU – ( KARANLIK KANYON TEKNE TURU ) TAŞ YOL
Otelimizde edeceğimiz sabah kahvaltısı sonrasında Avrupa’nın en önemli kanyonlarından Karanlık Kanyon’da tekne gezisi yapıyoruz (su seviyesi müsait ise tekne gezisi yapılmaktadır). Muhteşem bir eko-sisteme sahip Karanlık Kanyon’da yapacağımız tekne gezisi sonrası nihayet Mani Yolundayız, “Eğin'in erkekleri iş imkanı kısıtlı olduğu için çalışmaya büyük şehirlere gider, hanımları da uzun yıllar yalnız kalır, bu yalnızlık zamanlarında özlemlerini manilere dökmüş ve mani yolunun yapılmasında başrol oynamışlardır.” Kemaliye’nin Taş yoluna gelince ... Kemaliye halkı yaklaşık 130 yıl boyunca taşı oyarak 2002 yılında Kanyona paralel bir şekilde uzanan, çevre ilçelerle köylere ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştıran insan emeğinin bir harikasi Taşyola minübüslerle gidip bu yolda kısa bir yürüyüş yapacağız.... Son durağımız, Kemaliye’nin son fotoğraflarını çekmek ve inanılmaz bir azimle yapılan Kayabaşında 85 basamakla çıkılan Bekir Taştan Evi olacak. Yöresel el ürünlerinin zengin olduğu Kemaliye’de alışveriş için serbest zaman. Otelimize dönüş. Akşam yemeği. Konaklama otelimizde. 3. Gün : Cuma : KEMALİYE ( EĞİN ) – APÇAĞA KÖYÜ – VALİ RECEP YAZICIOĞLU KÖPRÜSÜ - OCAK KÖYÜ – TUNCELİ
Sabah kahvaltısı sonrası belirlenen saatte otelden ayrılış. Ahmet Kutsi Tecer’in “Orda bir köy var uzakta” şiirinin ilham kaynağı olan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, tarihi dokusu bozulmadan günümüze kadar gelebildiği için ödüle layık görülen Apçağa köyüne gidiyoruz. Köy ziyaretimizin ardından Ocak Köyüne doğru yol alıyoruz. Yol güzergahımızda, efsane valimiz Recep Yazıcıoğlu’nun örnek mücadelesi ile yapılan ve Ayşe Kulin’in Köprü kitabına ve filme konu olan Yazıcıoğlu köprüsünün hikayesini yerinde dinleyeceğiz. Ocak Köyü’nde Alevi kültürünün yansımalarını görecek ve bilgi alacağız. Ocak köyü önceleri "Şeyhler Köyü" adı ile tanınırmış. Köyün kurucusunun manevi dünyasına candan bağlı olanlar Ocak Köyü adı yerine, genelde "Hıdır Abdal Sultan Ocağı" ismini kullanırlar. Köyde bulunan "Hıdır Abdal Sultan Türbesi" bu köye manevi yönden ayrı bir önem kazandırmıştır. Bu türbe ve çevresindeki külliye, köyün sosyal ve kültürel yönden gelişmişliğinin güzel bir örneğidir. Ocak Köyü özel müzesi köy halkından Mustafa Gürer'in şahsî girişim ve katkılarıyla kurulmuştur. 07.02.1996 tarihinde Özel müze statüsüne kavuşmuştur. Yöredeki etnoğrafik nitelikli eserlerin korunması ve gelecek kuşaklara tanıtımının yapılması amaçlanmıştır. Bu müze Kültür Bakanlığı'nın denetiminde Erzincan'da kurulmuş tek özel müzedir. Türkiye’nin ilk köy müzesi, Ali Gürer Müzesini görecek, cem evinde Alevilik hakkında söyleşi yapacak, çaylarımızı içtikten sonra Tunceli’ye hareket ediyoruz. Pertek’e taşınan Sungur Bey ve Çelebi Ağa camilerini görüp bilgi alacağız. Pertek gezimizi tamamlamamızın ardından Türkiye’de önemli görevlerde bulunan birçok kişinin doğduğu Nazimiye ilçesine hareket ediyoruz. Bölge Alevilerince kutsal kabul edilen Düzgün Baba Türbesi’ni ziyaret ediyoruz. Buradaki köylüler her yıl yazın başında çayırlara başlamadan önce bereketli olsun diye, çayırlar bittikten sonra şükür olsun diye bir araya gelip burada Allah’ı anar kurban keserler, Düzgün Baba’da derviş hayatı süren insanları görmek mümkün. Gelen akşamla birlikte Tunceli şehir merkezinde bulunan otelimize gidiş ve yerleşme. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
4. GÜN, Cumartesi : TUNCELİ / MUNZUR VADİSİ – MUNZUR GÖZELERİ – OVACIK – PERTEK- HARPUT - İZMİR
Sabah kahvaltı sonrası dağların göğe uzandığı, sapsarı, turuncu, kırmızı ve yeşilin binbir tonu eşliğinde yapacağımız Türkiye’nin en büyük ve önemli milli parklarından biri olan Munzur Vadisi Milli Park’ını ziyaret ediyoruz. 'Munzur Baba' efsanesinin kaynağı gözeler, gün boyu vadilerde, derelerde, köylerde geleneksel yaşam ve Munzur dağlarının kendine özgü bitki örtüsünün peşinde olacağız. Munzur Gözelerindeki Alevi-Kızılbaş inancının en önemli isimlerinden biri olan Ana Fatma Ziyaretgâhı ve Munzur Suyu kenarında, derin ve kayalık bir vadinin içerisinde yer alan Halbori Gözeleri ziyaretimizin ardından türkülere destan olan ve halk dayanışması ile ünlü Munzur dağlarının güneyindeki güzel ilçe Ovacık’a varış ve ilçe gezisi. Munzur Nehri kıyısında öğle yemeği molası veriyoruz. 'Munzur Baba' efsanesinin kaynağı gözeler, vadiler, dereler, köyler ve geleneksel yaşamları ve Munzur dağlarının kendine özgü bitki örtüsünü keşfedeceğimiz bu güzel günümüzün ve turumuzun bitiminde Zamanımız ölçüsünde Harput gezilip havalimanına hareket edeceğiz. Sun Expres Havayolları ile saat 22.00 uçağı ile İzmir’e hareket. Saat 23.45 da İzmir’e varış ve turumuzun sonu.