Turumuz saat 10.00 da Kültürpark Lozan Kapısından başlayacak. Rehberimiz bu alanın 1922 öncesi görünümünü, Büyük Yangını ve 12 yıl süren terk edilmiş halini fotoğraflarla anlatacak.
Atatürk 1. İktisat Kongresi sırasında bu alanı Panayır fikrinden esinlenerek Fuara dönüştürmüştür. 1930 Dr Behcet Uz’un belediye başkanı olması ile süreç ilerlemiştir. Atlar ve insan gücüyle, olağanüstü çaba sonucu 23 ayda alan temizlenmiştir. Bu süreçte ölen atlar, çıkan taşlarla örülen çevre duvarları ( ustalık belgeleri ) ile ilgili bilgi ve belgelere sizlerde tanıklık edeceksiniz.
Fuarın kapı isimleri seçimine gelince; Öncelikle Cumhuriyet değerlerinin yerleşmesine yönelik Halk Üniversitesi fikri anlatılacak.
Tankut Öktem’i tanıyacak, Atatürk ve İnönü Heykelinin anlatımıyla program devam edecek. Fuar alanındaki palmiyeler, hurma ağaçları, hint gülü gibi birçok ağaç ve Sayın Beşikçi’nin çabaları ile görünür kılınan kitabelere dikkat çekilecek.
Kaskatlı Havuz ve Kadın Heykelleri anlatılıp, Karabiber ağaçlarına dokunup, Manolya Ağacı altında Zeki Müren ve Fuar bağlantısı hikayeleriyle devam edeceğiz. “Benim Güzel Manolyam” şarkısını birlikte söylemeye ne dersiniz !
Göl ve Ada Gazinoları, Agoradan getirilen su ve Sanat Kafeye doğru turumuz devam edecek. Demir Ağacı, Permakültür Deney Bahçesi ve Ahşap Sahne gösterilip, Otopark anlatılacak.
Pomelo, Sakura, Sikas, Şimşir, Bodur Palmiye, Pavlonya tanıtıldıktan sonra çay ve ihtiyaç molası verilecek. Nazım Hikmet heykeli, çınar ağacı ve Priştina başkan ve 26 Ağustos Kapısı anlatılacak.
Mini Tren Yolundan yürümeye başlanıp, dut ağaçları, Tenis Kulübü ve Cumhuriyet kapısına gelince Açık Hava Tiyatrosuna döneceğiz.
Hayvanat Bahçesi, Pak Bahadır, At Vefa Anıtı anlatılıp; Burada yaşı uygun katılımcılara fuar anılarını soracağız. Mini Golf sahası, Kübana hatırlatılıp, eski Gül Bahçesi, Çay Bahçeleri ve Lunapark görülecek.
Hangarlar, Yunuslu Havuz anlatılıp, 9 Eylül Kapısına yürüyeceğiz. Dr Behcet Uz heykeli önünde başkanın hayatı, ilk kadroların adanmışlığı, vefat eden kızı, Yassıada yargılanmaları ve ölümünden kısa süre önce kurduğu hastaneye silinen isminin yeniden yazılması anlatılacak.
Turun son bölümünde Kültürpark’ın ilk ağaçlandırılan bölümü olan kısım Montrö kapısına kadar yürünüp, Cevat Şakir, Bedri Or anlatılacak. Güzel Gölge Ağacı ( Bela Solarus) altında grup resmi çekeceğiz.
Montrö Kapısında Sanat ve Tarih Müzesi, Paraşüt Kulesi hakkında bilgi verildikten sonra Sakız Ağacından sakız reçine tadına bakıp Lozan Kapısında turun ilk bölümünü bitirmiş olacağız.
Hep birlikte Tramvay ile iki durak gidiyor ve Atatürk Spor Salonunda iniyoruz. Kahve Molası verip, rehberimiz eşliğinde iki saat sürecek Arkeoloji Müzesini geziyoruz. Tekel Fabrika kuruluş, Reji İdaresi, Kolcular, Düyun-u Umumiye anlatıp 8 bölümden oluşan, 3740 m2 kapalı alanda sergilenen, modern müzecilik konseptinde destekleyici maket ve mankenlerle süslü tematik müzemizi geziyoruz.
Arzu edenler sonrasında Resim ve Heykel Müzesini, Sanat Atölyelerini ve geçici sergi alanlarını, kütüphaneleri gezebilirler.