Bu turumuzda; İbradi’de Toros Dağları’nın eteklerinde tarihine, geleneklerine, mimarisine sahip çıkan tarihi düğmeli evleri gezecek ve fotoğraflayacağız. Ormana Active Projesi kapsamında restore edilen evler koruma altına alınarak turizme kazandırılmıştır. Düğmeli evler, sedir ağacından ahşabı birbirinin içine kenetlenecek şekilde iskelet olarak kullanıp, içine taş yığarak, herhangi bir harç veya çimento gibi malzeme kullanmadan yapılmış yapılar. İskeletin dışarıda kalan kısımları da düğme gibi gözüktüğü için adına düğmeli (pişduvan) evler deniyor. 2012’de Çekül Vakfı’nın Tarihi Kentler Birliği’ne üyeliği kabul edilmiştir.
Düğmeli evlerle kaplı sokaklarda evlerin ayrı ayrı hikayelerini dinleyeceğiz. Günbatımı için Ormana’ya bakan Onas Seyir Tepesi'ne çıkacağız. Günbatımı sonrası, arzu eden konuklarımız Onas tepesinden bağların ve bahçeli evlerinden arasından geçerek zaman zaman fotoğraflar çekerek yürüyüş yapabilecek. Yine İbradı’ya ait Eynif Ovası’nda sayıları yaklaşık 800’ü bulan Yılkı Atlarının vahşi güzellikleri ile büyüleneceğiz. Ürünlü Köyü, Akseki Sarı Hacılar Köyü, Üzümdere Milli parkı ve botla gezeceğimiz Altınbeşik mağarası bu gezimizdeki diğer önemli duraklar olacak.
19 EKİM 2023, Perşembe: İZMİR – ANTALYA – İBRADİ / ORMANA DÜĞMELİ EVLER – ALTINBEŞİK MAĞARASI
Sabah saat 06.00 da İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç hatlar Sun Express Havayolları kontuarında buluşma. Bilet işlemleri sonrasında saat 07.20 de Antalya’ya uçuş. Saat 08.25 de varış. Bizi bekleyen özel aracımıza transfer oluyoruz. Alınacak sabah kahvaltısı sonrasında yönümüzü el değmemiş doğasıyla Torosların saklı cenneti Ormana Köyü’ne çeviriyoruz. İlk olarak İbradi'de Arap Astı Kestanesi Anıt Ağacı’nı göreceğiz. Yaklaşık bin yıllık olan ve gövde çapı 24 metre olan bu ağaç önünde hatıra fotoğrafı çekeceğiz. Ormana’ya geçiyor ve buradaki düğmeli evleri yürüyerek gezmeye başlıyoruz. Osmanlı mimarisinin hakim olduğu evlerin tarihi 100-300 yıl arasında değişiklik gösterir. Yöre mimarisinin Karamanoğulları Beyliği'nden miras kaldığı düşünülmektedir. Harç ve çivi kullanılmadan, yörede bol bulunan kalker taşından örülen taş duvarlar ile yüzlerce yıl çürümeyen, katran, ardıç veya andız ağacı kerestesi kullanılmıştır. Ahşap oymacılık sanatının en güzel örneklerini kapı, tavan, dolap, pencere, kepenkler, cumba ve davlumbazlarda görmek mümkündür. Köydeki yürüyüşümüzün ardından Özel minibüslerimize yerleşiyor ve Toros Dağları'nın iç kısımlarında yer alan Altınbeşik Mağarasına gidiyoruz. Eski adı Unulla olan Ürünlü Köyünde yer alan Altınbeşik Mağarası, 1994 tarihinde Milli Park haline getirilerek, Türkiye’nin ilk ve tek "Mağara Milli Parkı" özelliğini taşımaktadır. Filipinler’deki UNESCO dünya mirası listesindeki Puerto Princesa Yeraltı Nehrine benzerliğiyle de bilinir. Su seviyesi uygun olursa botla mağarada yapacağımız gezintiden ( ekstra ) sonra Ürünlü Köy gezimizi yapıyor ve konaklama yapacağımız otelimize gidiyoruz. Yerleşme. Serbest zaman. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
20 EKİM 2023, Cuma: İBRADİ – EĞİRDİR – İSLAMKÖY – ISPARTA
Sabah kahvaltısından sonra belirlenen saatte otelimizden çıkış işlemlerimizi yapıyoruz. Evliya Çelebi’nin “şehr-i şîrîn-i Isparta” diyerek dile getirdiği “gül şehri” Isparta yolculuğumuza başlıyoruz. Yaklaşık 2,5 saat sürecek bir yolculuk ile otantik, sakin ve huzurlu gerçek bir göl kasabası olan Eğirdir’e ulaşıyoruz. Eğirdir’de görülecek yerler arasında; Eğirdir Kalesi, Dündar Bey Medresesi ve Hızırbey Camii bulunmakta. Eğirdir Gölü çevresinde geziyor gölün keyfini çıkarıyoruz. Yeşilada’da yürüyüş ve çay molası sonrasında Isparta’ya geçerken İslamköy Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesini geziyoruz. Isparta da bulunan otelimize gidiş ve yerleşme. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
21 EKİM 2023, Cumartesi: ISPARTA – SAGALASSOS ANTİK KENTİ
Sabah kahvaltısından sonra belirlenen saatte tüm ihtişamı ile bizi bekleyen Sagalossos’a hareket. Ağlasun / Sagalassos Antik Kenti; UNESCO dünya kültür mirası aday listesindedir. 1650 m. irtifası sayesinde iyi korunmuş olan kentte kazılar Belçika’lı bir bilim heyeti tarafından yürütülürken, Türkiye arkeoloji tarihinin en yüksek bütçeli kazı ve restorasyon projesi olarak öne çıktı. Antoninler çeşmesi, Hellenistik Dorik çeşme, Neon Kütüphanesi, Heroon (kahraman mezarı / kutsal alanı), meclis binası, agora, imparatorluk hamamı ve tiyatro gibi çok önemli bir dizi anıtın kazısı ve örnek restorasyonlar ile Sagalassos bize görsel bir ziyafet sunuyor. Isparta şehir merkezine dönüş. Gül kenti olan Isparta’da, şehrin içinde görülecek yerleri gezmeye başlıyoruz. Evliya Çelebi’nin “şehr-i şirin-i Isparta” diyerek yadettiği “gül şehri” Isparta’da Mimar Sinan eseri Firdevs Bey Camii ve Bedesteni, sütunlar üzerine yerleştirilmiş kubbesiyle özgün bir mimarisi olan Kutlubey (Ulu) Camii ve Aya Baniya (Agia Panagia), Aya Ishotya (Yorgi) Kiliseleriyle, Ispartaʼnın zihnimizde yer eden “Süleyman Demirelʼin memleketi” klişesinden çok daha fazlası olduğunu görüyoruz. Otelimize dönüş. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
22 EKİM 2023, Pazar: ISPARTA – BURDUR – ANTALYA – İZMİR
Sabah kahvaltısından sonra belirlenen saatte otelden ayrılıyoruz. Doğal ve tarihi zenginlikleri ile Göller Bölgesi'nin büyüleyici şehri Burdur’a varış. İlk olarak merkezde bulunan ve 2008 yılında “Gezilip Görülmeye Değer Müze” ödülünü alan ve Neolitik çağdan günümüze kadar eşsiz örnekleri barındıran Burdur Müzesi'ni, Pirkulzade Medresesi’ni geziyor ve bilgi alıyoruz. Ardından Hamitoğulları döneminde inşa edilmiş olan Ulu Cami (14. yy), tarihi saat kulesini, sivil Osmanlı mimarisini yansıtan konaklarını görüyoruz. Biraz geç öğle yemeği molamızı Burdur’da vermek istiyoruz. Yemek sonrası hoş bir yolculukla dönüş yolculuğumuza başlıyoruz. Yaklaşık 2 saat sürecek bir yolculukla Antalya Havalimanına ulaşıyoruz. Bilet işlemleri sonrası Sun Express HY ile saat 20.15 de İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na hareket. Saat 21.25 de İzmir’e varış ve turumuzun sonu.