1. GÜN, Cuma: İZMİR – TRABZON – SÜMELA MANASTIRI – RİZE – KALEGON – KONAKLAR – ÇİNÇİVA KÖPRÜSÜ–ZİLKALE–AYDER
Sabah saat 04.15'de İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali Sun Express Havayolları kontuarı önünde buluşuyoruz. Saat 05.45'de Trabzon’a hareket ve yaklaşık iki saatlik bir uçuş sonrası 07.40'da Trabzon’a varış. Havalimanında bizleri bekleyen rehberimiz ve aracımızla buluşma. Alınacak sabah kahvaltısı (ekstra) sonrasında ilk olarak Maçka güzergahı üzerinden Altındere Milli Parkı içerisinde bulunan dünyanın sayılı harikalarından Sümela Manastırı’na hareket. Sümela Manastırı’nı geziyor ve rehberimizden tarihi hakkında bilgiler alıyoruz. Yomra, Araklı, Rize üzerinden Doğu Karadeniz’in muhteşem manzaraları eşliğinde ve Fırtına Irmağını takiben Kaçkar Milli Parkları içerisinde Fırtına Vadisi’ne doğru yola çıkıyoruz. Vadiye giriş yaptıktan sonra Çamlıhemşin üzerinden Ayder Yaylası’na varıyoruz. Kısa bir yolculukla Tar Deresi boyunca keyifli bir yürüyüş yapıyor ve bölgenin en önemli şelalesi olan Bulut Şelalesi’ne ulaşıyoruz. Şelaleyi fotoğraflıyor ve Çat Vadisi’ne doğru olan yolculuğumuza başlıyoruz. Aracımız ile Palovit – Elevit deresi üzerinden yol alıyor ve Kaçkarlar’ın farklı bir yüzünde bulunan Ziya Hurşit Dergahı ve Şahin Tepesi’ni görüyoruz. Mollaveyis Köyü’nde öğle yemeğimizi alıp, Çinçiva köprüsüne doğru kısa bir yürüyüş yapacağız. Kalegon ve Karakovanlar’ı, Konaklar Mahallesi’ni panoramik olarak göreceğiz. Yeşilin bin bir ayrı tonunu göreceğiniz bu enfes yolculuk sonrası bölgenin en büyük köprülerinden olan Şenyuva (Çinçiva) Köprüsü’nü görüyor ve Zilkale’ye hareket ediyoruz. Geçide hakim olan ve dere yatağından 100, denizden 750 metre yükseklikte yüksekçe bir tepe üzerinde konumlanmış kaleyi geziyor ve fotoğraflıyoruz. Konaklama yapacağımız otelimize gidiş ve yerleşme. Serbest zaman. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
2. GÜN, Cumartesi: AYDER (POKUT – ELEVİT – ÇAT VADİSİ – ŞİMŞİR ORMANLARI – GİTO)
Sabah kahvaltı sonrasında tüm günümüzü Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde geçireceğiz. Minibüslerle Çat Vadisi’ne doğru keyifli yolculuğumuza başlıyoruz. Birçok TV programına ve dergilere kapak olmuş yöre halkının tabiri ile Karadeniz’in en güzel yaylası olan Pokut Yaylasına ulaşıyoruz. Kaçkarların en iyi terası konumundaki yaylada şansınımız olur ise Pokut’un en güzel anı olan sisin alçalıp dağın tam ucuna kadar gelip durduğu ‘’ bulut denizini’’ görebileceğiz. Rotamızı 1800 metre yükseklikteki Elevit Yaylası’na çeviriyoruz. Elevit yaylasında ahşap evleri gezecek, vadi içindeki güzellikler sizleri çok etkileyecek. Sonrasında Çat Vadisine doğru yol alıyoruz. Çat Vadisi pek fazla bilinmeyen bir doğa harikasıdır. Karadeniz'in doğa cennetlerinden biri olan Çat Vadisi'nin Ayder Yaylası arasında 2100 metreye ulaşan dağlar vardır. Yol güzergahımız üzerinde bulunan Şimşir Ormanlarına ulaşıyoruz. Şimşir, değerli bir ağaç olarak çeşitli bölgelerde yetişmektedir. Fakat anıt orman olarak dünyada yalnızca Fırtına Vadisi’nde bulunmaktadır. Ardından 2100 m yükseklikteki her zaman güzelliği ve doğallığıyla göz kamaştıran Gito Yaylası'na gidiyoruz. Gito yaylası turunda meşhur salıncak keyfi sizleri bekliyor. Gito'dan ayrılıyor, keyifli ve yorucu bir günün sonunda otelimize dönüyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
3. GÜN, Pazar: AYDER – ÇAĞLAYAN KÖYÜ LAZ KONAKLARI – CEHENNEM DERESİ KANYONU – ŞAVŞAT
Güne güzel bir yayla kahvaltısı ile başlıyoruz. Bugüne Karadeniz doğa turumuzun Artvin bölümü ile devam edeceğiz. İlk olarak Rize’nin Artvin sınırındaki ilçesi Fındıklı’da Çağlayan Köyü’nde bulunan Laz Konaklarını göreceğiz. Çağlayan (Abu Viçe) Vadisi’ndeki bu konaklar farklı yaşam kültürünün tezahürünü mimarisinde de gösteriyor. Programımıza Karadeniz doğa turumuzun Artvin bölümü ile devam edeceğiz. Cankurtaran Geçidi – Borçka üzerinden Artvin’e doğru yolculuğumuza devam ediyoruz. Artvin şehir merkezi ve dünyanın en büyük Atatürk heykelinin bulunduğu Atatepe’yi uzaktan göreceğiz. Öğle yemeğimizi yemek üzere Artvin’de mola veriyoruz. Yemek molası ve dinlenme sonrasında, kırmızı kayalıkların içinden geçen eşsiz güzellikteki bir yoldan devam ederek Artvin’e bağlı Ardanuç ilçesinde bulunan ve dünyanın sayılı kanyon vadileri arasında yer alan Cehennem Deresi Kanyonu’nu geziyor, fotoğraflıyoruz. Ardından sakin şehirler listesinde yer alan Şavşat’a ulaşıyoruz. Şavşat'taki otelimize giderek dinleniyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
4. GÜN, Pazartesi: ŞAVŞAT ( CEVİZLİ KÖY – TİBETİ KLİSESİ – PINARLI KÖYÜ – ARŞİYAN YAYLASI )
Otelde alacağımız kahvaltımızın ardından bugün harika manzaralar eşliğinde Şavşat’ın köylerini keşfedeceğiz. Şavşat köylerini en güzel görebileceğimiz konuma sahip olan Yavuzköy'deki seyir terasından muhteşem güzellikteki manzaranın tadına vararak, geniş düzlükler ile birleşen dağların panoramasında bulunan Cevizli Köyü’ne gidiyoruz. Cevizli Köy’de bulunan Tibet (Cevizli) Kilisesi’ni ve köyü gezip fotoğrafladıktan sonra aracımız ile Şavşat çayı kenarında bulunan Veli Köy’den geçerek Pınarlı Köyü’ne gidiyoruz. Burada çay ve fotoğraf molası vereceğiz. Ardından Demirköprü Köyü’ne bağlı Arşiyan Yaylası’na gidiyoruz. Yemyeşil doğanın içerisinde yaylayı gezdikten sonra zamanımız kalır ise Şavşat Karagöl’e uğrayacağız. Otelimize dönüş. Serbest zaman. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
5. GÜN, Salı: ŞAVŞAT – MARAL ŞELALESİ – MACAHEL
Otelde alacağımız kahvaltımızın ardından UNESCO tarafından Türkiye’de Biyosfer alanı ilan edlien Macahel’e doğru yola çıkıyoruz. Merkez’de bulunan ahşap ve kök boyasının ustalıkla kullanıldığı tarihi camiiyi ziyaret edip fotoğraf çektikten sonra köy içerisinde serbest zaman veriyoruz. Macahel köyünden ayrılıyor ve minibuslerle kendinizi tropik bir ormanda hissedeceğiniz Maral Şelalesi’ne yöneliyoruz. Aracımız ile belirli bir mesafeye kadar yaklaşıyoruz. Bundan sonrasını yürümeye koyuluyoruz. Şelalenin yanına kadar iniyor ve hava müsait ise kısa bir yüzme molası veriyoruz. Şelale’den ayrılıyor ve konaklama yapacağımız tesisimize gidiyoruz. Akşam yemeği ve konaklama yöresel tesisimizde.
6. GÜN, Çarşamba: MACAHEL – BORÇKA KARAGÖL – ÇEÇEVA KÖYÜ – TRABZON – İZMİR
Yöresel ürünlerden oluşan tatların en lezizlerini bulacağımız sabah kahvaltımızı yapıyor ve tesisimizden çıkış işlemlerini tamamlıyoruz. Yolumuz bizi Borçka ilçesinde bulunan Karagöl Tabiat Parkı'na götürüyor. Bu güzel yerde vakit geçirip, göl çevresinde yürüyüş yapıyoruz. Ardından aracımız ile Trabzon'a doğru hareket ediyoruz. Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı Çeçeva Köyü'nde mola veriyoruz. Çay bahçesi fotoğrafının en güzel çıktığı köyde; çay bahçesinde anılarımızı ölümsüzleştirdikten sonra aracımız ile Çayeli’nin meşhur kuru fasulye ve kavurmasından yiyoruz. Rize’de önemli bir geçim kaynağı olan Rize bezinin yapıldığı atölyelere uğruyoruz. Rize bezinin yapılışı hakkında bilgi alıyoruz. Trabzon’a vardığımızda ise ilk olarak Ayasofya Müzesi’ni geziyor, Trabzon’a özgü gümüş işleme sanatı örneği olan kazaziye (hasır bilezik) alışverişi için serbest zaman veriyoruz. Şehri tepeden gören Soğuksu semtine çıkıp Atatürk Köşkü’nü (açık olması halinde) geziyoruz. Alınacak akşam yemeği sonrasında artık dönüş vakti diyerek biriktirdiğimiz güzel anılar ile birlikte Trabzon havalimanına hareket ediyoruz. Trabzon Havaalanı'ndan 23.10 uçağı ile İzmir’e hareket. 01.15'de İzmir’e varış. Bir başka gezimizde buluşmak dileğiyle...